IZVEDIVO U DESET GODINA

Bill Gates: Ove četiri stvari mogu spasiti čovječanstvo

09.10.2016 u 10:29

Bionic
Reading

U SAD-u se stvari trenutno lome oko izbora, no neovisno o kandidatu koji postane sljedeći predsjednik, Bill Gates razmišlja o tome što točno državni moćnici mogu učiniti kako bi ubrzali inovacije potrebne za spas čovječanstva. Stoga je naveo četiri značajna postignuća ljudske vrste, potrebna za dalji napredak u sljedećih deset godina

'Moćnici za sada nisu mnogo debate posvetili ubrzavanju inovacija, navodi Gates. 'Inovacija je razlog zbog kojeg su se naši životi drastično poboljšali u proteklom stoljeću. Od struje, preko automobila, medicine i aviona, inovacija je učinila svijet boljim mjestom (...) čuo sam kako neki govore da bi se revolucionarne inovacije trebale izvoditi isključivo zahvaljujući privatnom sektoru. Međutim, inovacija počinje s podrškom vlade za istraživačke laboratorije i sveučilišta koja rade na novim stvarima, a koje pak mogu stvoriti poduzetnike i tvrtke koje će izmijeniti svijet', piše Gates.

Tko god da je odabran za predsjednika SAD-a u studenom, postoji niz različitih ciljeva koje valja ostvariti u sljedećih deset godina, smatra Gates navodeći i objašnjavajući svaki od njih:

1. Svi na Zemlji trebali bi imati pristup povoljnoj električnoj energiji, bez doprinošenja klimatskim promjenama,

2. Razviti cjepiva za HIV i lijek za neurodegenerativna oboljenja.
3. Zaštititi svijet od budućih zdravstvenih epidemija, koje bi mogle biti zaraznije od ebole i smrtonosnije od Zike.
4. Pružiti svakom učeniku i učitelju nove alate, kako bi svi imali obrazovanje na svjetskoj razini.


Stvari koje Gates navodi definitivno nisu nekakva utopijska predviđanja, već istinski ostvarivi ciljevi - pod uvjetom da politički moćnici shvate koliko je bitna njihova uloga za cijeli svijet i ljudsku vrstu općenito, ne samo vlastite granice.

Što se tiče energije, Bill Gates navodi kako su SAD i 20 drugih zemalja obećali udvostručiti budžete za istraživanje i razvoj u energetskom sektoru, a 28 investitora je odlučilo usmjeriti sredstva u onom što se razvija. No to je samo početak, smatra Gates. Za istinsku revoluciju i čišću energiju potrebni su predsjednici, premijeri i općenito volja da se privuče privatne ulagače u polje.

„U sljedećih osam godina, mogli bismo početi tranziciju na novu vrstu čistih goriva koja ne emitiraju štetne plinove u atmosferu, izvesti baterije koje na jednom punjenju električne automobile mogu odvesti na kudikamo veće udaljenosti te obnovljive izvore energije učiniti učinkovitijima.“

Bill GatesCitat



Kad su u pitanju cjepiva i lijekovi, pravi tehnološki proboji se tek nalaze pred ljudskom vrstom. Međutim, Gates opet naglašava važnost i želju za pravilnim vodstvom i ulaganjima za sljedećih deset godina kako bi se smrtonosni uzročnik AIDS-a eliminirao. 'Vjerujem da svjetski moćnici mogu pomoći u ostvarenju tog cilja te da je bolest moguće iskorijeniti (u sljedećih deset godina, op.a.)', navodi Gates.

Neurodegenerativna oboljenja poput Alzheimerove bolesti također se mogu riješiti u desetljeću. Tu će ključnu ulogu igrati novi digitalni alati i drastični pomaci u znanosti, no za sve su opet potrebne figure koje će na temeljnim razinama igrati kvalitetne poteze.

'Globalne vođe trebaju biti ponosni na ulogu koju su imali u okončavanju krize s ebolom te pomoći koju su pružili za teško zahvaćene zemlje. Mnoge agencije poput CDC-a i američke vojske su napravili nevjerojatna posao usprkos značajnim rizicima (...) no ova epidemija i rast problema s virusom Zika naglašavaju još  jednu stvar - potrebu za daljim razvojem. Velika je vjerojatnost da će kroz sljedećih deset godina biti još epidemija, možda još zaraznijih i smrtonosnijih. Moramo biti spremni na njihovo otkrivanje, razvijanje testova za njih i naravno - lijekova (...) Uz viziju i podršku, moći ćemo napraviti upravo to', piše Gates.

Kako bi ljudska vrsta uistinu napredovala i suočila se s još više problema koji slijede i van Gatesovog okvira od deset godina, osnova i dalje leži u obrazovanju. Privatni sektor obrazovanja već neko vrijeme istražuje opcije donošenja tehnologije u sve segmente, no stvar je potrebno izvoditi na državnim razinama. Učitelji i učenici moraju imati pristup novim alatima i tehnologijama koje će osigurati najbolje moguće rezultate.

„Kad ove ideje pomognu oblikovati budućnost koja je zdravija, produktivnija i snažnija, to će se zapravo dogoditi zbog toga što su svjetski čelnici napravili korak naprijed i prepoznali što valja činiti hitno i važno u isto vrijeme. “

Bill GatesCitat