DO 100 MILIJARDI DOLARA

Blackrock i Microsoft pokreću fond za ulaganja u infrastrukturu za AI

18.09.2024 u 15:40

Bionic
Reading

Američka investicijska tvrtka BlackRock i tehnološki div Microsoft planiraju osnovati fond i pribaviti do 100 milijardi dolara za ulaganja u podatkovne centre i energetske projekte za umjetnu inteligenciju

Modeli umjetne inteligencije, posebno oni koji se koriste za strojno učenje i obradu ogromne količine podatka, zahtijevaju znatnu računalnu snagu, a time i veću potrošnju energije.

Da bi umjetna inteligencija funkcionirala, tehnološke tvrtke moraju povezati tisuće čipova u 'grozdove' kako bi osigurali dovoljnu računalnu snagu za obradu podataka, što je znatno povećalo potražnju za specijaliziranim podatkovnim centrima.

Fond Global AI Infrastructure Investment Partnership trebao bi proširiti 'nabavne lance' za umjetnu inteligenciju i osigurati više struje, stoji u priopćenju BlackRocka i Microsofta. Glavni partner u fondu bit će investicijska tvrtka iz Abu Dhabija MGX, a stručno znanje osigurat će američki proizvođač čipova Nvidia.

Kompanije žele razviti investicijski potencijal od 100 milijardi dolara, kada se uključi financiranje duga, stoji u priopćenju. Većina ulaganja bit će usmjerena u SAD, a ostatak u zemlje partnere. Financial Times je prvi izvijestio o osnivanju fonda, napominje Reuters.