SPOT IMA KONKURENCIJU

[FOTO] Xiaomi je predstavio robotskog psa koji s lakoćom može prepoznati lica u gomili, upoznajte napravu pod imenom CyberDog

11.08.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Četveronožni robot CyberDog pogonjen je softverom otvorenog izvora te savršeno pristaje estetici filmova o maglom obavijenoj futurističkoj distopiji

Xiaomi je službeno predstavio robota CyberDog, četveronožnu napravu temeljenu na softveru otvorenog izvora za koju programeri mogu razvijati specijaliziran softver. Robot koji izgleda kao 'mesnatiji' Spot iz Boston Dynamicsa predstavljen je u sklopu prezentacije koja se, među ostalim, bavila njegovim naprednim servo motorima.

'Mozak' robota je modificirano Nvidijino 'minijaturno super računalo' Jetson Xavier NX. CyberDog pomoću njega i 11 ugrađenih senzora može snimati svijet oko sebe, a na raspolaganju su mu osjetila poput ultrasoničnih mikrofona, kamera, dodira i naravno GPS-a, prenosi Engadget.

Xiaomi tvrdi da je tehnologija iza robota dovoljno dobra da CyberDogu omogući zaobilaženje raznolikih prepreka. Na ničije iznenađenje, Xiaomijev robot također može prepoznati držanje tijela i izraze lica te, ako treba, identificirati ciljanu osobu u velikoj skupini ljudi.

Umjesto da ga prodaje kao proizvod za široku primjenu, Xiaomi je odlučio prvih 1000 robota prodati 'fanovima Xiaomija, inženjerima i robo entuzijastima'. Svi kupci će sačinjavati novu zajednicu koja će razvijati softver otvorenog izvora, a cijelu će stvar moderirati Xiaomi koji u budućnosti želi proizvesti još robota.

CyberDog u Kini košta 9.999 yuana, odnosno oko 1.315 eura.