SUKOB DIVOVA

Google koči YouTube na Windows Phoneu

03.01.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Google ne želi s Microsoftom surađivati na razvoju aplikacije YouTube za Windows Phone, a oteže s izradom vlastite pa zbog rivalstva dviju kompanija ispaštaju korisnici koji do omiljenih videa moraju putem mobilnih preglednika

Staro rivalstvo između Microsofta i Googlea ovoga se puta preselilo na pametne telefone.

Točnije, iz Microsofta su se požalili kako im Google ne dopušta da razviju vlastitu aplikaciju za YouTube na Windows Phoneu.

Ne samo da iz Googlea ne žele surađivati i napraviti aplikaciju koja bi omogućila korisnicima Windows Phonea da bezbrižno gledaju omiljene videe, već nisu spremni dopustiti Microsoftu da sam napravi takvu aplikaciju.

Razlog se krije u činjenici da YouTube, odnosno Google, želi u potpunosti kontrolirati način na koji korisnici koriste taj video servis.

Od plasiranja vlastitih videa, do zarade od oglasa.

Zato je i odbacio aplikaciju koju je Apple napravio za iPhone i izradio vlastitu.

No u Microsoftu vjeruju kako je razlog mnogo dublji.

'Microsoft je protekle dvije godine pokušao s ljudima iz YouTubea izgladiti problem za korisnike. Kako biste i očekivali, YouTube bi želio da korisnici imaju prvorazredno iskustvo, bez obzira na platformu. No prošlog smo mjeseca saznali da su viši dužnosnici u Googleu zabranili puštanje u optjecaj aplikacije za Windows Phone', požalio se na blogu Microsoftov Dave Heiner.

Iz YouTubea pak kažu kako se njihovom servisu može pristupiti putem mobilnog preglednika te da korisnici Windows Phonea nisu zakinuti za YouTube.

Čini se kako će na kraju nastradati korisnici koji zbog prepucavanja dviju velikih kompanija nemaju priliku u potpunosti uživati u video streamingu na svom pametnom telefonu.