U FOKUSU JE AI

Google žestoko protiv Applea: Pogledajte što su sve novo predstavili

14.08.2024 u 11:13

Bionic
Reading

Na čelu ovogodišnje ponude nalaze se novi Pixel telefoni i nosivi uređaji, no najzanimljiviji dio prezentacije bio je vezan uz umjetnu inteligenciju. Serija Pixel 9 obuhvaća četiri modela telefona, uključujući i nasljednika uređaja s fleksibilnim ekranom Fold. Predstavljen je i pametni sat Pixel Watch 3 te slušalice Pixel Buds 2. Prvi put u Pixel povijesti novi Googleovi telefoni stižu s Androidom predstavljenim prije godinu dana. Android 15 sa svim Gemini Live mogućnostima dobit će naknadno ažuriranjem.

U utorak je tvrtka predstavila svoju najnoviju liniju Pixel telefona, uključujući Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL i Pixel 9 Pro Fold koji dolaze sa značajkama Gemini AI.

Najavili su i nove značajke umjetne inteligencije koje dolaze na Android uređaje. Potez da se njegov Gemini AI asistent dovede na podržane uređaje ponovno pokazuje kako Google namjerava ponuditi svoj AI prije nego što to napravi Apple, koji će kasnije ove godine lansirati svoj AI na iPhoneima, Macovima i iPadima.

Pixel 9 serija ima, između ostalih novih značajki, unaprijeđenu kameru i zaslon koji je 35 posto svjetliji za bolje gledanje na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Isporučuje se s Googleovim najnovijim procesorom Tensor G4 i 16 GB RAM-a zbog visokih zahtjeva AI značajki.

Google je rekao da je količina memorije glavni faktor u određivanju može li telefon pokrenuti AI. Usporedbe radi, samo vrhunski iPhonei izdani 2023. mogu pokrenuti Apple Intelligence, za što AI programeri vjeruju da je posljedica manje količine memorije instalirane na starijim iPhoneima.

Početna cijena Pixela 9 iznosi 799 dolara, što je 100 dolara više od Pixela 8, međutim, cijene pametnih telefona su tijekom prošle godine porasle su kod većine drugih proizvođača. Pixel 9 Pro, koji dolazi s godinom besplatne pretplate na 'Gemini Advanced', počinje s 999 USD, a Pixel 9 Pro XL počinje s 1099 dolara. Pixel 9 Pro Fold počinje od 1799 dolara.

Google je najavio i Pixel Watch 3 koji je dostupan je u dvije veličine, 41 mm i 45 mm, s većim zaslonima od ranijih modela. Nove značajke uključuju opciju planiranja vježbi trčanja, informacije o vašem oporavku s podacima o spremnosti i kardio opterećenju te preporuke za vježbe koje pokreće AI.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Google je također rekao da je Pixel Watch 3 ugrađen dublje u ekosustav, te omogućuje pristup izvorima Nest kamere i zvona na vratima, daljinskom upravljaču za Google TV, izvanmrežnim Google kartama i još mnogo toga. Pixel Watch 3 nudi do 24 sata trajanja baterije ili do 36 sati s načinom rada za uštedu baterije.

Nove značajke umjetne inteligencije

Google ne zarađuje puno novca od svog poslovanja s hardverom, ali najnovije značajke Androida mogle bi pomoći u povećanju prihoda putem pretplatničkog programa Gemini AI.

'Potpuno smo revidirali iskustvo asistenta s Geminijem, tako da s njim možete razgovarati prirodno kao što biste razgovarali s drugom osobom', napisao je predsjednik Android ekosustava Sameer Samat na blogu. 'Može razumjeti vašu namjeru, pratiti vaš tok misli i dovršiti složene zadatke.'

'Počevši od danas, možete prikazati Geminijevo sučelje povrh trenutno aktivne aplikacijie kako biste mu postavili pitanje o nečemu što vidite na ekranu' napisao je. Gemini AI će biti dostupan na stotinama modela telefona desetaka proizvođača uređaja, kažu iz Googlea.

Kompanija je na Androidu i ranije imala neke AI značajke, ali ovo je prva godina u kojoj snažno naglašava nove mogućnosti koje pokreće veliki jezični model instaliran na uređajima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Praktična primjena

Jedan primjer koji je tvrtka pružila uključuje korisnika koji je učitao fotografiju popisa koncerata i pitao Gemini da vidi je li njegov kalendar slobodan, nakon čega Gemini provjerava Google Calendar. Ako korisnik ima mjesta rasporedu, Gemini nudi stvaranje podsjetnika za provjeru cijena karata kasnije te noći. Demonstracija uživo nije prošla glatko, no Google uvjerava da se radi o stvarima koje će s vremenom postati elegantnije.

Pomoćnik također može obavljati zadatke pomoću informacija iz Googleovih aplikacija. 'Na primjer, Gemini može pomoći u stvaranju dnevne rutine vježbanja na temelju emaila kojeg ste dobili od vašeg osobnog trenera ili upotrijebiti vaš životopis na Google disku za pisanje radne biografije', navela je tvrtka u svom postu na blogu.

Tvrtka je također rekla da korisnik može zatražiti od pomoćnika Gemini da izradi email i 'stvori sliku torte za nekoga tko voli svemir', koju pomoćnik može izraditi i priložiti e-poruci. Ili, na YouTubeu, korisnik može Geminiju postaviti pitanje o sadržaju videa.

Možete pitati o tome što je na zaslonu vašeg telefona i u drugim aplikacijama, poput Mapsa i Gmaila. Google je rekao da radi na dodavanju podrške za proširenja trećih strana, što sugerira da bi programeri tu opciju svojim aplikacijama mogli dodati kasnije.

Gemini također ima niz glasova. Korisnik može voditi ljudski razgovor putem značajke Gemini 'Live', koju je tvrtka prvi put najavila na konferenciji za programere u svibnju. 'Live' će u početku biti dostupan za odabrane uređaje i pretplatnike na Googleov program Gemini Advanced, koji košta 19,99 dolara mjesečno.

Što se konkurencije tiče, Appleov Apple Intelligence će, podsjeća CNBC, obavljati zadatke poput prepoznavanja obavijesti koje su važne i izvršavati zadatke među aplikacijama, kao i dopustiti Siri pristup OpenAI-jevom ChatGPT-u kada je to potrebno - za zadatke poput pisanja i stvaranja slika.

Appleov sustav trenutno je u fazi testiranja. Neke rane značajke pokrenut će se ove jeseni zajedno s novim iPhoneima, ali većina sustava neće biti objavljena do sljedeće godine.