SUMNJAJU NA KINEZE

Hakeri SAD-u ukrali supertajne nacrte za oružja

28.05.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Kinezi su se, izgleda, uspjeli dokopati planova mnogih američkih naprednih oružja. Među njima je gotovo 30 nacrta sustava vezanih uz raketnu obranu, borbene zrakoplove i brodove

Objavio je to Washington Post, koji kao izvor navodi povjerljivo izvješće Odbora za znanost i obranu, namijenjeno čelnicima Pentagona.

Američki list piše kako je Kina tim upadom dobila uvid u napredne tehnologije kojima SAD raspolaže, što bi moglo značajno oslabiti poziciju te zemlje u mogućem budućem sukobu.

Odbor, sastavljen od vladinih i civilnih stručnjaka, u izvješću nije izravno optužio Kineze za krađu. No izvori Washington Posta tvrde kako su upadi mahom bili dijelom sve raširenije kineske špijunske kampanje protiv američkih tvrtki koje rade za vojsku i državne agencije.

Neki od ukradenih nacrta ključni su za regionalnu raketnu obranu u Aziji, Europi i Perzijskom zaljevu. Među njima su i oni za napredni sustav raketa Patriot PAC-3, sustav za obaranje balističkih projektila THAAD i mornarički obrambeni sustav Aegis te za lovac F/A-18, V-22 Osprey, helikopter Black Hawk i brod dizajniran za patroliranje u blizini obale.

Na popisu je i najskuplje oružje ikad napravljeno - lovac F-35 Joint Strike - koji bi mogao koštati oko 1,4 trilijuna dolara (oko 8,2 trilijuna kuna), a koji je već bio žrtvom hakera 2007. godine.

Tri su glavna razloga zašto su cyberkrađe poput ove problematične za Amerikance. Tko god se dokopa nacrta može odmah iskoristiti uočene manjkavosti u sukobu ili to znanje prodati zainteresiranoj strani. S druge strane može značajno smanjiti ulaganja potrebna za razvoj naprednih borbenih sustava, kao i unaprijediti postojeću obrambenu industriju.

Amerikancima bi, pak, to moglo podići već ionako visoke troškove za naoružanje.

Što bi se moglo dogoditi ako nacrti budu iskorišteni? Odbor za znanost i obranu navodi kako bi moglo doći do prekida ključnih komunikacija, ubacivanja krivih informacija, neispravnog funkcioniranja ili zatajenja oružja te rušenja zrakoplova, satelita ili navođenih letjelica.

Kinezi tvrde kako ne špijuniraju američke agencije i tvrtke. Često se žale da su i sami metom cybernapada.