KIBERNETKIČKI KRIMIAL

Hakirana najveća zdravstvena kompanija u SAD-u: Ugroženo sto milijuna korisnika

25.10.2024 u 10:53

Bionic
Reading

Meta napada je Change Healthcare, podružnica UnitedHealth Grupe koja upravlja financijama za pružatelje medicinskih usluga. Procjenjuje se da su ugroženi privatni podaci 'više od sto milijuna Amerikanaca'

Najveći hakerski napad na zdravstvene podatke u SAD-u bio je zabilježen 2015. godine, kad je kompromitirano 78,8 milijuna korisnika, no nedavni je digitalni upad podigao ljestvicu pogodivši čak 100 milijuna ljudi. Ovime je postavljen novi rekord, a meta je najveća zdravstvena kompanija na svijetu po prihodu - UnitedHealth Group, izvještava Digital Trends.

Incident se dogodio u veljači 2024. kada je ransomware napad izazvao prekid u radu ljekarni diljem SAD-a, prema izvještaju Reutersa. Meta je bila Change Healthcare, podružnica UnitedHealth Groupa koja upravlja financijama za pružatelje medicinskih usluga. Napadači su se infiltrirali u sustav zbog nedostatka višefaktorske autentifikacije prilikom prijave zaposlenika.

Američki Senat opisao je razorne posljedice napada, uključujući neispunjavanje recepata, neisplaćene liječnike i bolnice te nemogućnost osiguravajućih društava da nadoknade troškove. 'Hakiranje Change Healthcarea smatra se najvećim sigurnosnim incidentom u povijesti američkog zdravstva,' izjavio je senator Ron Wyden iz Oregona.

Otprilike trećina svih američkih građana ima neku poveznicu s tom organizacijom, što uključuje velike količine osobnih podataka. Prema riječima izvršnog direktora Change Healthcarea, ukradeni podaci uključivali su zdravstvene informacije o 'velikom dijelu Amerikanaca,' prenosi TechCrunch.

Napad je pripisan ransomware skupini BlackCat koja je preuzela odgovornost na dark webu, tvrdeći da su ukrali podatke milijuna Amerikanaca. Američko Ministarstvo zdravstva sada je ažuriralo brojku pogođenih na 100 milijuna ljudi. Jedan industrijski časopis sugerira da bi ta brojka mogla rasti u budućnosti.