OZBILJNE OPTUŽBE

Bivši zaposlenik OpenAI-ja: Tvrtka krši zakon o autorskim pravima i uništava internet

24.10.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Krši li OpenAI američki zakon o autorskim pravima? Bivši zaposlenik kompanije tvrdi da - da

Bivši istraživač iz OpenAI-a, Suchir Balaji, javno je kritizirao poslovni model tvrtke, tvrdeći na svom osobnom blogu da OpenAI krši američki zakon o autorskim pravima. Balaji, koji je diplomirao na UC Berkeleyu i radio na razvoju GPT-4, pridružio se rastućem broju glasova koji smatraju da je način na koji OpenAI prikuplja podatke pravno upitan.

'Morate napustiti tvrtku ako vjerujete u ono što ja vjerujem,' rekao je Balaji za The New York Times. Balaji, koji je četiri godine radio u OpenAI-u, izjavio je da je isprva bio motiviran mogućnošću da AI tehnologija rješava složene probleme, poput liječenja bolesti. No, sada smatra da se tehnologija koristi za stvari s kojima se ne slaže te vjeruje da AI tvrtke 'uništavaju komercijalnu održivost' pojedinaca i poduzeća čiji su podaci korišteni za treniranje tih sustava.

U svom eseju, Balaji je tvrdio da OpenAI krši zakon o autorskim pravima i da izlazi iz ChatGPT-a ne zadovoljavaju standarde 'fair use-a', koji dopušta ograničenu upotrebu zaštićenog materijala bez dozvole autora.

OpenAI je odgovorio na kritike izjavom da svoje AI modele razvija koristeći javno dostupne podatke, na način zaštićen 'fair use' principima i podržan dugogodišnjim pravnim presedanima.

Vrijedi spomenuti da New York Times trenutno tuži OpenAI zbog neovlaštenog korištenja svojih članaka za treniranje algoritama, a slične tužbe podigli su brojni umjetnici, autori i programeri, uključujući Sarah Silverman, Ta-Nahisi Coatesa i Georgea R. R. Martina.

Unatoč tome što javnost možda nije dovoljno upoznata ili zainteresirana, broj kritičara industrije umjetne inteligencije neprestano raste, a pridružuju im se slavne osobe, tehnički etičari i pravni stručnjaci koji su zabrinuti zbog pravnih i društvenih izazova koje ova tehnologija donosi, piše Gizmodo.