FINANCIJSKA INJEKCIJA

OpenAI prikupio 6,6 milijardi dolara u novoj rundi financiranja

03.10.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Najpoznatija AI kompanija na svijetu nastavlja privlačiti pažnju i novac investitora, a istovremeno poduzima korake prema formalnom prelasku iz neprofitnog u profitno društvo

OpenAI, tvrtka koja stoji iza popularnog AI chatbota ChatGPT, prikupila je 6,6 milijardi dolara od investitora, što bi joj moglo povećati procjenu vrijednosti na 157 milijardi dolara. Ovime bi OpenAI mogao postati jednom od najvrjednijih privatnih kompanija na svijetu. Investicija je predvođena investitorima poput Thrive Capitala i Khosla Venturesa, uz ključnog korporativnog partnera OpenAI-ja - Microsoft. Novi ulagači uključuju tehnološkog giganta Nvidiju i druge poznate firme kao što su Altimeter Capital, Fidelity i SoftBank, ali državnu tvrtku iz Abu Dhabija - MGX.

Financiranje se odvija uoči velikih internih promjena u OpenAI-ju, uključujući iznenadni odlazak njihove tehničke direktorice Mire Murati i nastavka korporativnog restrukturiranja. Financijska direktorica OpenAI-ja, Sarah Friar, obavijestila je zaposlenike da će uskoro moći prodati dio svojih dionica kroz otkup, iako detalji i vrijeme još nisu definirani. Ranije ove godine neki zaposlenici već su imali priliku prodati svoje dionice, pri čemu je tvrtka bila procijenjena na 86 milijardi dolara.

Thrive Capital je u ovom krugu uložio 1,2 milijarde dolara te osigurao opciju za dodatnu investiciju od milijardu dolara sljedeće godine - ako OpenAI postigne procijenjene prihode. Apple je također bio u razgovorima za ulaganje, no na kraju nije sudjelovao.

Ovo financiranje ostvareno je pomoću konvertibilnih obveznica koje bi se mogle pretvoriti u vlasničke udjele nakon što OpenAI završi proces prelaska iz neprofitne u potpuno profitnu kompaniju. Ovime bi, piše Reuters, uklonio ograničenja na povrat investicija. Složeno restrukturiranje također bi osiguralo izvršnom direktoru OpenAI-ja, Samu Altmanu, udio u vlasništvu tvrtke.

Investitori su osigurali zaštitu koja im omogućuje povrat kapitala ili prilagodbu procjene ako restrukturiranje ne bude dovršeno u roku od dvije godine.

Unatoč internim promjenama, investitori su i dalje optimistični oko budućeg rasta OpenAI-a, dijelom zbog uvjerljivih predviđanja izvršnog direktora Altmana. Tvrtka u 2024. očekuje prihod od 3,6 milijardi dolara, unatoč gubicima većim od pet milijardi dolara, dok u 2024. godini predviđa snažan skok prihoda na 11,6 milijardi dolara. Od lansiranja ChatGPT-ja, OpenAI je stekao 250 milijuna tjedno aktivnih korisnika, a vrijednost tvrtke naglo je porasla s 14 milijardi dolara u 2021. na današnjih 157 milijardi dolara.

OpenAI je također potvrdio svoju predanost postizanju umjetne opće inteligencije (AGI), AI sustava koji nadmašuju ljudsku inteligenciju, dok ubrzava svoje komercijalne napore i nastoji postati profitabilan.