KLJUČNI DOKAZI?

Pogled iz svemira na strahote: Ove snimke otkrivaju razmjer ratnih zločina u Ukrajini

28.10.2024 u 14:34

Bionic
Reading

Organizacije koje istražuju moguće ratne zločine u Ukrajini sve više se oslanjaju na satelitske snimke kao potencijalne dokaze. Kako se rat u Ukrajini nastavlja, pravnici i udruge za ljudska prava upotrebljavaju te snimke u tužbama protiv Rusije. Europska agencija za suradnju u kaznenom pravosuđu (Eurojust) navodi da se sve više oslanjaju na te slike jer 'pružaju ključne informacije i jačaju istrage o međunarodnim zločinima'

Eurojust trenutno ima više od 3.000 dosjea povezanih s mogućim ratnim zločinima u Ukrajini. Agencija koordinira pravosudnu mrežu u kojoj tužitelji svakodnevno razmjenjuju dokaze, a uz to upravlja međunarodnom bazom podataka o zločinima kojoj nacionalna tijela mogu pristupiti.

Satelitske snimke koriste se uz druge vrste dokaza kao što su videozapisi, fotografije, audio snimke, izjave svjedoka i svjedočanstva žrtava. Satelitske slike mogu biti korisne pri utvrđivanju vremenskog slijeda određenog napada ili akcije, pojašnjava Will Goodhind, istraživač i analitičar satelitskih snimaka iz istraživačkog projekta Contested Ground. Primjerice, slike omogućuju istražiteljima da usporede stanje prije i poslije eksplozije, što pomaže u procjeni vrste korištenog oružja te identificiranju je li napad bio ciljani udar ili slučaj 'neselektivnog bombardiranja'.

Jedna od prednosti satelitskih snimaka je i njihova vjerodostojnost – metapodaci koji prate svaku sliku ne mogu se falsificirati, čineći ih 'objektivnijima i pouzdanijima od svjedočanstava', ističe Goodhind. Tužitelji također mogu uspoređivati satelitske slike iz različitih izvora ili pod različitim kutovima kako bi se dodatno potvrdila autentičnost dokaza, piše Euronews.

Satelitske snimke Ukrajine Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Vodeći dobavljači satelitskih snimaka u Ukrajini

Ključne kompanije koje nude satelitske snimke u Ukrajini su Planet Labs, Maxar Technologies i BlackSky, navodi međunarodni pravnik Matthew Gillett. Planet Labs, primjerice, ima 15 satelita visoke rezolucije i 200 satelita srednje rezolucije u niskoj Zemljinoj orbiti, što im omogućava praćenje događaja diljem svijeta, uključujući Ukrajinu.

Planet Labs koristi svoje snimke za istraživanje masovnih grobnica te dokumentiranje početnih faza ruske invazije. Tvrtka surađuje i s nekoliko tijela UN-a kako bi dokumentirala štetu na školama, bolnicama i ključnoj infrastrukturi, što je evidentirano u njihovom 'dosjeu za procjenu štete'.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Prepreke u korištenju satelitskih snimaka kao dokaza

Međutim unatoč njihovoj važnosti, postoje prepreke u pristupu satelitskim snimkama i njihovoj primjeni u pravnim procesima. Na primjer, pravni timovi mogu dobiti ograničen pristup materijalima od strane Međunarodnog kaznenog suda (ICC) ili NATO-a, što može otežati slučajeve. Ta su ograničenja ponekad uzrok kašnjenja u procesuiranju, jer tužitelji moraju zatražiti dopuštenje za izuzeća od pravila o korištenju snimaka.

Dodatno, postoje rizici od pogrešnih interpretacija zbog oblaka, šume ili dima, upozorava Gillett. Crne mrlje na asfaltu, primjerice, mogu izgledati kao eksplozije, dok u stvarnosti mogu predstavljati mrlje od goriva.

  • +24
Rat u Ukrajini - Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini

Ratni zločini, genocid i zločini protiv čovječnosti obično se procesuiraju na domaćim ili međunarodnim sudovima poput Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Ukrajinski sudovi provode suđenja u odsutnosti, što znači da se osobe mogu osuditi i bez njihove prisutnosti u sudnici. Eurojust navodi kako je dosad provedeno 481 takvo suđenje u Ukrajini.

Na međunarodnoj razini, ICC je 2023. godine izdao naloge za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove zbog navodne odgovornosti za nezakonito premještanje djece iz Ukrajine u Rusiju. Godine 2024. izdana su još četiri naloga za uhićenje ruskih državljana, uključujući visoke članove ruske vojske i mornarice.