OTVORENO PISMO

Apel više od 10.500 glazbenika i glumaca: 'OpenAI i drugi su nam prijetnja'

28.10.2024 u 10:10

Bionic
Reading

Nakon prosvjeda protiv neovlaštenog korištenja kreativnog rada za sustave umjetne inteligencije, stiglo je i otvoreno pismo koje su potpisala brojne poznate i slavne osobe

Više od 10.500 kreativnih profesionalaca, uključujući Thoma Yorkea iz Radioheada, glumicu Julianne Moore i nobelovca Kazua Ishigura, potpisalo je otvoreno pismo osuđujući nelicencirano korištenje kreativnih radova za razvoj sustava umjetne inteligencije kao što je OpenAI-jev ChatGPT.

U kratkom pismu od samo 29 riječi to je korištenje nazvano 'velikom, nepravednom prijetnjom egzistenciji ljudi koji stoje iza tih radova' i 'ne smije biti dopušteno'.

OpenAI i druge tehnološke tvrtke trebaju tekst, slike, video i drugi materijal za obuku algoritama koji pokreću robote za brbljanje i druge sustave temeljene na umjetnoj inteligenciji. Te se podatke često krade s interneta bez pristanka, naknade ili naznačavanja autorstva.

Tehnološke tvrtke tvrde kako je ova praksa zaštićena kao poštena upotreba prema američkom zakonu o autorskim pravima, ali vlasnici sadržaja i izdavači se u sve većoj mjeri ne slažu. U tužbama i molbama regulatorima tvrde kako su se programeri umjetne inteligencije korištenjem njihova rada ogriješili o njihova autorska prava.

Pismo nakon prosvjeda

Regulatorne agencije u Sjedinjenim Državama i Britaniji raspravljaju o tome treba li stvoriti izuzeća od autorskih prava za projekte umjetne inteligencije, uključujući mogućnost dopuštanja tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom skrepiranje podataka apiraju podatke osim ako umjetnici i izdavači ne uskrate dozvolu za to.

Pismo su potpisali glumci, uključujući Kevina Bacona i Melissu Joan Hart, komičarke Kate McKinnon i Rosie O’Donnell, spisateljice kao što su Ann Patchett i Emily St. John Mandel, tekstopisci Billy Bragg i Abbin Björn Ulvaeus, kao i mnoštvo skladatelja nagrađenih Oscarom koji su napisali glazbu za filmove kao što su Avatar i Pijev život.

Među potpisnicima su i šef organizacije Songwriters of North America i izvršni direktor grupacije Hachette Book.

Pismo dolazi nakon prosvjeda protiv neovlaštenog korištenja kreativnog rada za sustave umjetne inteligencije.

Među njima su glazbeni umjetnici poput Billie Eilish i Nicki Minaj, holivudski dokumentaristi i grupa od više od 15.000 autora uključujući Margaret Atwood i Jonathana Franzena.

Pojedini izdavači zauzeli su drugačiji pristup, potpisujući ugovore s razvojnim programerima umjetne inteligencije kako bi omogućili pristup njihovim podacima u zamjenu za plaćanje ili druge pogodnosti, piše Washington Post.