TEHNO SAVJETI

Spremate se na putovanje? Olakšajte si život ovim digitalnim planerima

27.10.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Donosimo pregled aplikacija koje vam mogu pomoći u planiranju putovanja, bilo da odlazite nekamo sami, bilo s grupom prijatelja

U redu je zapisati sva mjesta koja planirate posjetiti na svom sljedećem putovanju. No iscrtavanje plana puta na karti može vam pomoći u optimiziranju rute i koordinaciji s prijateljima...

Ove aplikacije pomoći će vam u planiranju, dajući vam jasnu ideju o tome kada i gdje ćete biti.

1) Scout (web)

Kada planirate putovanje u novi grad, sami ili u grupi, obično ćete navesti mnoga mjesta koja želite posjetiti. Pomoću Scouta možete ih dodati u različite odjeljke i vidjeti na karti uživo, čime ćete lakše shvatiti koja su vam blizu i izraditi plan puta.

Kada započnete novo putovanje u Scoutu, prvo ćete morati odabrati grad koji posjećujete te postaviti datume dolaska i odlaska. Prema zadanim postavkama dobivate odjeljke za atrakcije, hranu i smještaj.

No uvijek možete dodati više prilagođenih odjeljaka. Svaki odjeljak dobiva svoju oznaku pribadače u boji (naprimjer, sva mjesta s hranom bit će prikazana kao plave pribadače). Možete dodati mjesto tako da ga potražite ili upišete punu adresu.

Nakon što dodate točke interesa, otvorite prikaz plana puta da biste vidjeli svoje datume. Povucite i ispustite mjesta s prve trake na plan puta bilo kojeg dana.

Kada jednom danu dodate više mjesta, karta će automatski izraditi rutu za taj dan, povezujući ih. Možete ih preurediti kako biste pronašli najbolju rutu i podijeliti svoje putovanje s drugima da bi mogli dodati mjesta koja ih zanimaju i ažurirati plan.

Scout također omogućuje da objavite plan puta u svom imeniku kako bi drugi mogli otkriti vaše korisne preporuke. I, naravno, možete pretraživati ​​imenik kako biste pronašli ono što su drugi preporučili.

2) Wanderlog (web, Android, iOS)

Wanderlog je aplikacija s više značajki za izradu detaljnih planova puta. Možete početi planirati putovanje odabirom odredišta i datuma te pozivanjem prijatelja.

Nakon što kreirate putovanje, Wanderlog će vam pokazati različita mjesta koja možete posjetiti u odabranom gradu. Možete ih dodati ili potražiti više mjesta. Također možete dodati odjeljak za restorane ili druge aktivnosti i bojama kodirati sva ta mjesta.

Ako želite zabilježiti neke detalje, Wanderlog nudi opciju za izradu bilješki i popisa za provjeru. Tu je i mogućnost izrade dnevnog plana puta. Mjesta možete dodavati ručno ili dopustiti Wanderlogu da automatski popuni vaš dan.

U Wanderlogu postoji zasebni robot za brbljanje koji vam pomaže u planiranju putovanja.

Karta na desnoj strani zaslona prikazuje sva mjesta koja ste dodali s linijama ruta/uputama. Ima i alat za praćenje troškova, a on vodi evidenciju i može ih podijeliti između vas i partnera na putu.

U aplikaciji možete spremiti detalje o svojim letovima, smještaju, unajmljenim automobilima ili drugim rezervacijama.

3) Sygic Maps (web, Android, iOS)

Sygic Maps, temeljen na aplikaciji OpenStreetMap, ističe restorane, tržnice, parkove, kina i druge turističke atrakcije oko vas. Da biste kreirali putovanje, morat ćete otvoriti račun i prijaviti se.

Kucnite sličicu profila u gornjem desnom kutu, pa zatim My Trips i Plan a new trip. Odaberite odredište, datume i naziv putovanja.

Nakon što izradite svoje putovanje, možete dodati mjesta u plan puta. Potražite stranice koje želite posjetiti i dodajte ih ili istražite Sygic Maps da biste pronašli i spremili turistička mjesta.

Na temelju odabranih odredišta, Sygic Maps će prikazati rutu i vrijeme putovanja. Možete promijeniti raspored mjesta kako biste optimizirali svoju rutu i postavili vrijeme koje ćete provesti na svakom mjestu.

Sygic Maps također vam omogućuje da pozovete sudionike i podijelite plan puta.

4) Travel Mapper (web)

Travel Mapper prilagođeni je predložak za Google Sheets koji omogućuje izradu plana putovanja, njegovo dijeljenje s prijateljima i trenutačno dodavanje lokacija na Google Maps.

Nakon što preuzmete dodatak, otvorite novi Google Sheet pa redom Extensions, Travel Mapper, Start Here i Generate Template.

Dodajte datum, vrijeme, aktivnost, lokaciju, poveznice, troškove i sve dodatne bilješke na listu.

Bočna traka prikazuje Google Maps za vaš plan puta, a možete ga ažurirati kada napravite bilo kakve promjene. Karta je prilagodljiva. Možete dodati i kodove boja za različite elemente i filtrirati aktivnosti kako biste svoju kartu vidjeli drugačije.

Google Maps na bočnoj traci također je moguće koristiti za otkrivanje zanimljivih mjesta u blizini bilo koje lokacije. Travel Mapper uključuje popis obaveza, popis za pakiranje i popis favorita kako biste bili sigurni da ništa ne zaboravite.

Također sve to možete podijeliti s prijateljima, a oni mogu dodati svoje željene lokacije na kartu.

5) Plip (web, Android, iOS)

Plip je prva mobilna aplikacija za planiranje putovanja koju možete koristiti na telefonu ili tabletu. Također ima web aplikaciju za korištenje na prijenosnom računalu.

Registrirajte se i otvorite račun nakon što kreirate novo putovanje jer inače neće biti spremljeno.

Možete zadržati privatnost putovanja ili ga podijeliti s grupom dodavanjem e-pošte drugih. Kada želite novi unos, možete odabrati između osam vrsta planova: plan (generički), let, rezervacija, smještaj, restoran, događaj, najam vozila i tranzit.

Zadane pojedinosti koje treba ispuniti za bilo koji unos su naslov, mjesto, datum i vrijeme početka i završetka te sve bilješke ako su potrebne.

Određeni planovi imaju dodatne unose, poput Provider u događajima ili Confirmation number u smještaju.

Možete brzo filtrirati svoje unose prema vrsti plana kako biste ih vidjeli na popisu. U suprotnom, prebacite se na prikaz karte kako biste vidjeli sva vama zanimljiva mjesta označena na karti i pomicali se kroz okno na dnu, piše Make Use Of.