Dobro je znati

Što je privatna IP adresa i kako je pronaći? Pokazat ćemo vam

21.10.2024 u 06:24

Bionic
Reading

Prije ili kasnije možete se naći u situaciji u kojoj će vam zatrebati lokacija IP adresa vaših uređaja. Evo pregleda načina na koje možete doći do njih

IP adresa jedan je od najvažnijih aspekata digitalnog identiteta. Pomoću nje vas web stranice i poslužitelji mogu razlikovati od milijuna drugih zahtjeva koje opslužuju svaki dan.

No oni mogu vidjeti samo vašu javnu IP adresu. Vaša privatna IP adresa pak ostaje ograničena unutar kućne ili uredske mreže. Ali to ne znači da ničemu ne služi.

Evo pregleda ključnih informacija o IP adresama.

Što je privatna IP adresa?

IP adrese rade poput tradicionalnih adresa. Ako biste primili pismo, bilo bi poslano na vašu fizičku adresu. Slično tome, ako biste primili poruku putem interneta, bilo da je to e-pošta, web stranica ili web zahtjev s poslužitelja, sve su poslane na vašu IP adresu.

Moderne mreže prolaze kroz usmjerivače (routere). Naprimjer, ako imate dva prijenosna računala povezana s internetom putem istog usmjerivača, oni će imati istu javnu IP adresu jer je isti internetski pristupnik za oba uređaja.

Ali usmjerivač i dalje treba odrediti koje će podatke poslati kojem prijenosnom računalu. Ovdje na scenu dolaze privatne IP adrese.

Kada se spojite na internet, vaš usmjerivač automatski dodjeljuje vašem računalu, prijenosnom računalu, konzoli, pametnom telefonu ili bilo kojem uređaju koji koristite privatnu IP adresu kako bi mogao pratiti web zahtjeve što ih određeni uređaj šalje i prima.

Ove IP adrese, također poznate kao rezervirane IP adrese, općenito se dodjeljuju iz sljedećih IP skupova:

  • 192.168.0.0 - 192.168.255.255 (65.536 IP adresa)
  • 172.16.0.0 - 172.31.255.255 (1.048.576 IP adresa)
  • 10.0.0.0 - 10.255.255.255 (16.777.216 IP adresa).

U gornjem primjeru postoje tri uređaja na mreži - sam usmjerivač i dva prijenosna računala. To znači da će privatne IP dodjele izgledati ovako, pod uvjetom da usmjerivač koristi raspon IP adresa 192.168.0.0 - 192.168.255.255.

  • Usmjerivač: 192.168.0.1
  • Prijenosno računalo 1: 192.168.0.2
  • Prijenosno računalo 2: 192.168.0.3

Bez obzira pristupate li internetu s prijenosnog računala 1 ili prijenosnog računala 2, usmjerivač može pratiti ulazne i izlazne podatke i usmjeravati pakete podataka na ispravan uređaj.

Privatni i javni IP

Zbunjuje vas to što IP adresa može biti javna ili privatna? Zamislite to kao zatvorenu koloniju. Vaša privatna IP adresa je adresa vaše kuće unutar ograđene kolonije, a vaša javna IP adresa je adresa same kolonije.

To omogućuje podjelu adrese u dva dijela - javnu adresu kolonije koju je bilo kome lako locirati i privatnu kućnu adresu, koju znate samo vi i drugi ljudi u koloniji.

Vaš usmjerivač radi ovu pretvorbu pomoću metode koja se zove NAT (kratica za Network Address Translation). Sve s vašeg uređaja što treba ići na internet prolazi kroz NAT sloj vašeg usmjerivača, a on pretvara privatnu IP adresu u javnu i prati sve promjene koje je napravio.

Kada se informacija vrati, usmjerivač poništava ovu promjenu i prosljeđuje relevantne informacije natrag na vaš uređaj. Zbog toga je javna IP adresa više uređaja spojenih na jedan usmjerivač ista, jer to je IP adresa dodijeljena samom usmjerivaču.

Međutim privatne IP adrese su različite i usmjerivač ih koristi da bi odredio koje informacije kamo idu, zbog čega se također nazivaju lokalnim IP adresama.

To vam također pomaže u zaštiti na mreži jer hakeri teže mogu pristupiti vašoj privatnoj IP adresi izvan mreže.

Kako pronaći svoju privatnu IP adresu

Poznavanje privatne IP adrese važno je ako postavljate uređaje, komunikacije ili bilo koje druge usluge unutar svoje lokalne mreže.

Možda biste također željeli postaviti statičku IP adresu za određeni uređaj kako ne bi promijenio sve što ponovno poveže s usmjerivačem. Postoji mnoštvo načina za pronalaženje svih IP adresa na mreži. Evo pregleda najvažnijih.

Windows

Desnom tipkom miša kliknite sličicu izbornika Start i zatim Windows PowerShell ili Terminal. Bilo koja od dvije opcije trebala bi se pojaviti na temelju vaših postavki sustava Windows.

Kada se otvori prozor, upišite ipconfig i pritisnite Enter.

Pomaknite se prema dolje kako biste pronašli svoju privatnu IP adresu.

Postoji više načina za provjeru IP adrese u sustavu Windows. Bez obzira koristite li naredbeni redak (koji se sada naziva i Windows terminal) ili Windows PowerShell za provjeru vaše IP ili MAC adrese, rezultate ćete dobiti u samo jednoj naredbi.

Linux

Postoje deseci naredbi koje možete koristiti da pronađete svoju IP adresu u Linuxu. Sve dok koristite distribuciju Linuxa temeljenu na Unixu, naredba ifconfig reći će vam dosta toga.

Ali postoje alternative poput hostname -I i ip -4 addr, među ostalima, koje mogu dohvatiti privatnu IP adresu stroja s Linuxom.

MacOS

Iako je adresa vidljiva i u postavkama sustava i putem terminalske naredbe ipconfig, korištenje potonje općenito je brže jer ne morate klikati kroz više prozora sustava.

Android

Otvorite postavke uređaja i kucnite Network and internet.

Kucnite Internet.

Pronađite Wi-Fi mrežu na koju ste povezani i kucnite sličicu zupčanika za postavke pokraj nje.

Pomaknite se do dna kako biste pronašli svoju IP adresu i druge informacije o mreži.

iOS

Otvorite postavke, kucnite Settings.

Kucnite Wi-Fi i potom sličicu informacija pored naziva Wi-Fi mreže.

Pomaknite se prema dolje i vaš će privatni IP biti naveden u odjeljku IPv4.