OGRANIČITE IH

Društvene mreže koriste vaše podatke i sadržaj za obuku AI-ja. Evo kako to isključiti

30.09.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Platforme se razlikuju u pogledu opcija koje korisnicima omogućavaju odustajanje od doprinosa sustavima umjetne inteligencije. Ne možete ih spriječiti, ali ih možete ograničiti

Bili toga svjesni ili ne, vaše objave na društvenim mrežama - ne samo tekst, već i slike, pa i videozapise - tvrtke sve više koriste za obuku svojih sustava umjetne inteligencije.

Za one koji koriste modele umjetne inteligencije društvene mreže nude ne samo vrijedne podatke, već i razgovorni stil prezentacije podataka i informacija, čemu streme roboti za brbljanje. Također, news feedovi mogu biti izvor informacija o događanjima u stvarnom vremenu.

Što ako niste baš oduševljeni idejom korištenja svojih podataka da bi neka korporacija povećala prihode i zaradu?

Platforme se razlikuju u pogledu opcija koje korisnicima omogućavaju odustajanje od doprinosa sustavima umjetne inteligencije. Ne možete ih u tom korištenju potpuno spriječiti, ali ih možete ograničiti.

Pogledajte kako.

LinkedIn

LinkedIn je omogućio uskraćivanje dozvole za korištenje osobnih podataka za obuku generativnih modela umjetne inteligencije. Prema njihovim pravilima, sadržaje koje korisnici objavljuju mogu koristiti ne samo oni, već i njihove 'podružnice', što potencijalno uključuje i Microsoftova partnera OpenAI.

Kako biste ih ograničili u tome, otvorite Settings & Privacy, pa na lijevoj strani odaberite karticu Data Privacy i zatim kliknite Data for Generative AI Improvement te isključite sklopku pored toga.

Time ćete onemogućiti LinkedIn i partnere u korištenju podataka u budućnosti, no nemate utjecaja na ono što su već prikupili. Srećom, zbog strožih propisa LinkedIn navodno nije ni prikupljao te podatke u Europskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švicarskoj.

X

Tvrtka Elona Muska također omogućuje uskraćivanje dozvole za korištenje podataka namijenjenih obuci robota za brbljanje Groka, a on se našao na meti kritika zbog širenja lažnih informacija o izborima 2024. i generiranja lažnih slika istaknutih osoba.

Kao i startup xAI, koriste objave i razgovore s Grokom da bi poboljšali 'sposobnost pružanja točnih, relevantnih i zanimljivih odgovora' te razvili 'smisao za humor i duhovitost'. Nisu o tome obavijestili korisnike, već su to oni sami uočili.

Ako to ne želite, otvorite Settings, pa Privacy and Safety. Pod Data Sharing and Personalization je kartica Grok. Ondje možete odznačiti kućicu kojom dajete dozvolu za korištenje podataka za obuku umjetne inteligencije.

Korisnički računi u privatnom načinu rada također neće biti korišteni za prikupljanje podataka za te svrhe.

Snapchat

Snapchatova značajka My Selfie omogućuje korisnicima i njihovim prijateljima pretvaranje selfija u slike generirane umjetnom inteligencijom.

Te selfije također može koristiti Snapchat (kao i brendovi koji se oglašavaju na platformi) za stvaranje oglasa generiranih umjetnom inteligencijom s licima korisnika koji su koristili tu značajku, kao i za razvoj i poboljšanje modela strojnog učenja te u istraživačke svrhe.

Također, korištenjem značajke korisnici pristaju na to da mogu biti prikazani u oglasima koji će biti vidljivi samo njima, bez naknade.

Ali dozvola također obuhvaća mogućnost za 'besplatno, neopozivo i trajno pravo i licencu za korištenje, stvaranje izvedenica djela, promoviranje, izlaganje, emitiranje, udruživanje, reproduciranje, distribuiranje, sinkroniziranje, prekrivanje ​​grafikom, prekrivanje ​​zvučnim efektima, javno izvođenje i javno prikazivanje ​​svega ili bilo kojeg dijela vaših generiranih slika izvedenih iz vašeg My Selfieja, u bilo kojem obliku i u svim medijima ili metodama distribucije, sada poznatim ili kasnije razvijenim, u komercijalne i nekomercijalne svrhe'.

Ako vam se to ne sviđa, otvorite Settings, pa My Account i zatim My Selfie. Isključite sklopku uz See My Selfie in Ads.

Reddit

Reddit kaže da svi korisnici koji javno dijele sadržaj na tom web mjestu daju besplatnu licencu 'za korištenje, kopiranje, modificiranje, prilagođavanje, pripremu, distribuciju, pohranjivanje, izvođenje i prikaz vašeg sadržaja i bilo kojeg imena te korisničkog imena, glasa ili sličnog povezanog s vašim sadržajem u svim medijskim formatima'.

To uključuje pristup trećim stranama objavama korisnika za obuku umjetne inteligencije. Recimo, Googleu i OpenAI-ju, s kojima ima ugovore o razmjeni podataka za obuku.

Redditori ne mogu uskratiti dozvolu za korištenje svojih javnih objava. Privatni sadržaj (poruke, objave u privatnim zajednicama i povijest pregledavanja) navodno neće biti dijeljen na ovaj način.

Meta Platforms

I čelnici Mete priznali su da je ta tvrtka već koristila javne (ne i privatne) objave s Facebooka i Instagrama za obuku svog robota za brbljanje.

U svojoj politici privatnosti, Meta kaže da bi mogla trenirati svoje sustave umjetne inteligencije pomoću korisničkog javnog sadržaja na Facebooku i Instagramu, uključujući objave, komentare, audio i profilne slike.

Dakle, ako se želite isključiti, morate svoj račun učiniti privatnim. Meta također kaže da privatne poruke između obitelji i prijatelja ne koristi za obuku. Ali koristit će vaš lik na fotografiji koju je, recimo, objavio vaš prijatelj, piše CNN Business.