TEHNO SAVJETI

Što je bolje za bežično povezivanje, Bluetooth ili 2,4 GHz? Evo što trebate znati

20.09.2024 u 10:21

Bionic
Reading

Postoje ključne razlike između dva glavna protokola za bežično povezivanje. O njima ovisi za što ih je bolje koristiti

Bežični periferni uređaji obično koriste jedan od dva protokola: 2,4 GHz ili Bluetooth. Iako se na prvu mogu činiti sličnima, oni nude vrlo različite mogućnosti.

Pogledajmo o čemu se radi.

Kako bežične mreže funkcioniraju?

Svi periferni uređaji koji zahtijevaju priključivanje određenog USB dodatka u sustav rade preko 2,4 GHz, a uređaji s Bluetoothom povezuju se putem prijemnika za to u stolnom ili prijenosnom računalu.

Tijekom godina Bluetooth je u velikoj mjeri standardiziran kako bi se osiguralo da većina - ako ne i svi - uređaji s njim rade koristeći istu tehnologiju. To znači da proizvođači mogu raditi na razvoju svojih proizvoda bez brige o prijenosnom mediju.

Druga priča je 2,4 GHz. Radi putem istih valova kao i Wi-Fi ruter ili bežični telefon (ako ga još imate). To omogućuje veću fleksibilnost za proizvođača, što znači da 2,4 GHz često radi bolje nego usporedivi uređaji s Bluetoothom.

Budući da proizvođači nisu obvezni koristiti patentirane protokole Bluetootha, mogu u bežičnu vezu uvesti značajke specifične za periferne uređaje.

Važno je napomenuti da i bežični 2,4 GHz i Bluetooth koriste istu valnu duljinu od 2,4 GHz za prijenos podataka. Međutim, budući da su usredotočeni na različite stvari - Bluetooth na energetsku učinkovitost i 2,4 GHz na latenciju - konačni ishod je sasvim drugačiji.

Po čemu se Bluetooth i 2,4 GHz razlikuju?

Evo pregleda ključnih stavki po kojima se razlikuju Bluetooth 5.0 i 2,4 GHz.

Izvedba i latencija

Općenito govoreći, periferije s 2,4 GHz radit će bolje s nižom latencijom. Naprimjer, ako koristite bežični miš za igranje, velike su šanse da će se povezati preko 2,4 GHz bežično jer dopušta 1000 Hz ili više.

Periferije s 2,4 GHz također često imaju veću propusnost. Recimo, ako koristite slušalice s Bluetoothom za igranje igara, vidjet ćete da kvaliteta zvuka značajno pada ako koristite mikrofon dok slušate zvuk. To se događa zato što Bluetooth nema dovoljno propusnosti za slanje i primanje visokokvalitetnih audiosignala istovremeno.

2,4 GHz ne pati od istih problema, što znači da ćete dobiti bolju kvalitetu zvuka i mikrofona. Zbog toga većina kvalitetnih slušalica za igranje koristi dodatak od 2,4 GHz umjesto veze ostvarene Bluetoothom, iako ga neke nude kao dodatnu mjeru povezivanja radi praktičnosti.

Ako samo slušate glazbu ili druge audiozapise, Bluetooth i 2,4 GHz dat će slične rezultate.

Stabilnost veze

Oba bežična protokola nude dobru stabilnost veze, ali 2,4 GHz pruža bolji domet i manje smetnji na većim udaljenostima. Ako se, primjerice, šećete kućom s bežičnim slušalicama spojenim na računalo, veza preko Bluetootha počet će se prekidati znatno brže od one od 2,4 GHz.

Domet Bluetootha bit će oko 10 metara u idealnim uvjetima dok se 2,4 GHz može protezati do 45 metara u zatvorenom prostoru. Ukupni raspon od 2,4 GHz čak je i veći kada se radi na otvorenom, zbog čega ga koriste uređaji poput FPV dronova. Ipak, ta je razlika zanemariva ako ste za stolom ili u neposrednoj blizini uređaja.

Imajte na umu to da je 2,4 GHz osjetljiviji na bežične smetnje jer radi na istom ISM pojasu koji koriste Wi-Fi usmjerivači i drugi bežični uređaji. Problemi bi se mogli početi pojavljivati tek kad se nađete okruženi većim brojem tih uređaja.

Trajanje baterije

Bluetooth će u pravilu omogućiti dulje trajanje baterije nego 2,4 GHz jer je energetski učinkovitiji. U pojedinim slučajevima može ponuditi dva, pa i tri puta dulje trajanje nego usporedivi uređaji koji koriste 2,4 GHz.

Jednostavnost korištenja i pristupačnost

Bluetooth je praktično sveprisutan. Moguće ga je naći u većini uređaja kojima se koristimo, bio to pametni telefon, prijenosno računalo, Mac, PC ili konzola.

S druge strane, 2,4 GHz traži dodatak koji ćete spojiti s uređajem s kojim se želite povezati. To može biti problematično iz više razloga. Mnoga prijenosna računala dolaze opremljena samo priključcima USB-C, što znači da ćete vjerojatno morati nabaviti adapter ili ključ za spajanje USB-A ključa (ili kupiti kompatibilni USB-C ključ).

Osim toga, ako imate hrpu bežičnih uređaja koji svi koriste 2,4 GHz, brzo vam može ponestati priključaka USB, pogotovo ako koristite prijenosno računalo koje nema USB-A.

Ako se često prebacujete s jednog uređaja na drugi, korištenje 2,4 GHz može biti gnjavaža jer biste morali premjestiti ključ i na drugi uređaj. A i često su ti ključevi mali, pa ih je razmjerno lako izgubiti ili zametnuti.

Bluetooth omogućuje besprijekorno prebacivanje uređaja nakon početnog postavljanja, a neke slušalice s njim imaju mogućnost povezivanja s više uređaja odjednom.

Bluetooth u odnosu na 2,4 GHz: Što biste trebali koristiti?

Izbor na kraju ponajviše ovisi o tome za što vam treba bežično povezivanje, odnosno za što ga želite koristiti.

Ako želite najnižu moguću latenciju i najbolje performanse, 2,4 GHz je dobar odabir. Također ćete dobiti nešto bolje rezultate ako koristite računalni miš ili tipkovnicu s ovim protokolom.

S druge strane, ako ste vani i želite najdulje moguće trajanje baterije - kao i ako su vam važne pristupačnost i jednostavnost korištenja - Bluetooth je favorit, piše Make Use Of.