POVRATAK 'STAROJ ŠKOLI'

Želite predah od smartfona? Ove opcije mogle bi vam se svidjeti

08.09.2024 u 11:13

Bionic
Reading

Mobilni telefoni bez naprednih funkcija, također poznati kao 'dumbphones', sve su popularniji među ljudima koji ozbiljno žele smanjiti količinu vremena provedenog pred zaslonima

U vrijeme u kojem digitalne platforme i društvene mreže vrebaju na svako naše podizanje telefona, nudeći nam beskonačne feedove jednako beskonačnog (i često bezvrijednog) sadržaja, mnogi požele napraviti korak nazad i vratiti se na mobilne uređaje koji služe uglavnom samo za pozive i poruke.

Štoviše, dumbphonei, odnosno 'glupi telefoni' - koji su dobili ime kao suprotnost smartfonu ili pametnom telefonu - sve su češći izbor roditelja koji ne žele da im djeca vise po društvenim mrežama ili provode previše vremena gledajući videa ili igrajući mobilne videoigre.

Dumbphone je, tim rečeno, koristan alat za više stvari od 'povratka u bolja vremena'. Štoviše, popularnost telefona bez 'ekstra funkcija' nova je tehnološka pomama, a nezavisni proizvođači smartfona to već neko vrijeme uzimaju u obzir. Jedan od većih igrača u polju tržišta dumbphonea je i HMD, kompanija koja je vlasnik brenda Nokia.

Kao što se da naslutiti, njihovi telefoni veliku inspiraciju vuku iz zlatnog doba brenda i 'nelomljivog' modela 3310. Premda današnji dumbphonei možda nisu robusni kao legendarni uređaj, oni i dalje mogu izdržati više toga nego staklene pločice koje su preplavile tržište nakon što je Apple izdao prvi iPhone. I unatoč sve većoj globalnoj pomami za 'jednostavnim' telefonima, u Hrvatskoj i EU izbor je sužen, a niti jedan telefon koji smo imali priliku isprobati ne može prići blizu HMD-ovima.

Tim rečeno, ovo su neki od nama omiljenih dumbphonea.

Nokia 3210

Nova Nokia 3210 nema previše veze s klasičnim modelom 3210, no za razliku od spomenute mobilne relikvije, dolazi s 4G povezivošću, bluetoothom i mogućnosti pokretanja osnovnih web aplikacija.

Telefon očekivano ima dugotrajnu bateriju, igru Snake (svima omiljena Zmija) i kameru od 2 MP. Radi se o jednostavnom uređaju za jednostavne potrebe koji se ne srami svojeg identiteta. Također, tri dostupne boje su stvarno super (nama se najviše dopala plava), a košta 60 eura.

Nokia 235 4G (2024)

Ako žudite za mobilnim uređajem koji dijeli dizajnerski jezik s modernim smarftonima, a usput se rješava svega osim poziva, poruka, jedne videoigre, rudimentarne kamerice i mogućnosti slušanja muzike preko bluetootha, onda ne tražite dalje od Nokije 220 4G. Riječ je o telefonu koji u svojem reklamnom materijalu spominje bježanje od društvenih mreža i nepotrebnih aplikacija, uz robusnu i dugotrajnu bateriju te 2,8-inčni ekran koji je taman dovoljan za čitanje poruka i listanje propuštenih poziva.

Također se radi o telefonu koji nam se od svih navedenih najviše vizualno svidio. Cijena mu je oko 60 eura.

Nokia 6310

Nastavljajući nasljeđe prastarih telefona, novi Nokia 6310 ima 2,8-inčni TFT LCD ekran QVGA razlučivosti, odnosno 320 puta 240 piksela. Softversko okruženje temelji se na seriji 30+ te se, kao što to obično ide, radi o mobitelu bez previše dodataka. Možete ga koristiti za slušanje glazbe, snimanje užasnih fotografija i igranje predinstaliranih igara. S druge strane, takvo što smo od dumbphonea na koncu i očekivali.

Nokia 2660 Flip

Preklopni telefoni oduvijek su imali poseban šarm, a Nokia 2660 Flip taj šarm pakira u fascinantno 'prizeman' telefon koji dolazi u pet boja i košta oko 90 eura. Ima velike tipke, ekran od 2,6 inča, solidnu bateriju i mogućnost slušanja radija.

Ako ga kupujete starijim osobama, dobra je vijest to da ima i podršku za pomagala za sluh. Također je super jednostavan za korištenje, a za njega možete kupiti i stalak koji zaobilazi natezanje s kabelima i portovima.

MeanIt Start 5

Ako kupujete telefon za starije osobe koje imaju problema s vidom ili nemaju strpljenja za učenje novog sučelja, Start 5 nudi dovoljno prednosti zbog kojih biste ga trebali uzeti u obzir.

Riječima tech novinara Miroslava Wranke u recenziji za tportal: 'Fizičke tipke za obavljanje poziva i SOS pozive rijetkost su među smartfonima općenito, pa tako i uređajima ovog cjenovnog razreda. Uređaj je razmjerno jednostavan za korištenje i lagan, procesor je solidan, baterija će izdržati koliko se traži od nje, a Start S5 može dobro poslužiti i kako biste baku ili djeda postupno uveli u svijet pametnih telefona s Androidom.'