TRENIRANJE MOZGA

Kako da vaš mozak ostane u dobroj formi? Isprobajte ove aktivnosti

29.09.2024 u 13:15

Bionic
Reading

Rezultati nedavno provedenog istraživanja daju naslutiti kako se treniranje mozga zagonetkama i sličnim izazovnim aktivnostima može usporiti pad kognitivnih funkcija

Kako možemo održati um oštrim dok starimo? Mentalno zahtjevni zadaci poput igranja igara, rješavanja zagonetki i čitanja knjiga mogli bi biti korisni u tom pogledu, prema novoj studiji.

Istraživači sa Sveučilišta Southern Mississippi, Teksaškog sveučilišta A&M i Sveučilišta Indiana pregledali su podatke o 5.932 osobe u 2012. godini u dobi od 50 ili više godina s blagim kognitivnim oštećenjem.

Praćeni su osam godina putem telefonskih intervjua i anketa koje su sami prijavili u sklopu većeg projekta Health and Retirement Study.

Ti su sudionici rangirani kao nisko, srednje ili visoko u smislu toga koliko su često uključeni u kognitivno stimulirajuće aktivnosti u slobodno vrijeme. Riječ je o aktivnostima kao što su čitanje, pisanje, igranje igara kao što je šah, rješavanje križaljki i sudjelovanje u hobijima.

Skupina koja je bila više uključena u takve aktivnosti dosljedno je pokazivala više razine kognitivnih funkcija tijekom razdoblja istraživanja i održavala sličnu razinu kognitivnih funkcija u usporedbi s drugim skupinama.

Prevencija i nefarmakološko liječenje

Prednosti visoke razine uključenosti u takve aktivnosti bile su dosljedno prisutne u pamćenju, pažnji i brzini kognitivne obrade. Na temelju standardnih kognitivnih testova, oni u visokoj skupini bili su bolji od srednje skupine, a srednja skupina bila je bolja od niske skupine do statistički značajne razine.

Dok je kognitivni pad bio vidljiv u sve tri skupine tijekom razdoblja istraživanja, pad je bio sporiji u skupini s visokim sudjelovanjem. To sugerira kako redovite aktivnosti koje održavaju um oštrim mogu biti korisne u smanjivanju učinaka starenja - barem kod ljudi kojima je već dijagnosticirano blago kognitivno oštećenje.

Rezultati upućuju na zaključak kako pozitivne intervencije u načinu života i nefarmakološko liječenje imaju važnu ulogu u promicanju kognitivnih funkcija i u prevenciji kognitivnog pada kod starenja ili starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjima.

Nekoliko prijašnjih studija povezalo je aktivnosti koje opterećuju mozak, poput slaganja slagalica, sa zaštitome od pada kognitivnih sposobnosti. Iako ovo istraživanje nije dovoljno detaljno da bi dokazalo uzrok i posljedicu, moguće je kako 'vježbanje' mozga pomaže u njegovom održavanju u formi.

Pošto blago kognitivno oštećenje često prethodi stanjima kao što je Alzheimerova bolest, ovo bi istraživanje moglo pridonijeti identificiranju terapija koje sprječavaju pojavu demencije, piše Science Alert. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Cognitive Enhancement.