PODTIP GLIOBLASTOMA

Eksperimentalna terapija daje nadu: Australskom liječniku povukao se najagresivniji tip raka

15.05.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Podtip glioblastoma od kojeg boluje Richard Scolyer toliko je agresivan da većina pacijenata preživi manje od godinu dana. Eksperimentalni tretman zasad pokazuje obećavajuće rezultate

Godinu dana nakon što je podvrgnut prvom u svijetu liječenju glioblastoma, australski liječnik Richard Scolyer i dalje je bez raka. Eksperimentalna terapija temelji se, između ostalog, na njegovim vlastitim pionirskim istraživanjima melanoma.

Podtip glioblastoma od kojeg boluje Scolyer toliko je agresivan da većina pacijenata preživi manje od godinu dana. No, 57-godišnji liječnik objavio je kako njegov posljednji MRI pregled ponovno nije pokazao povratak tumora.

Scolyer i Georgina Long vode Melanome Institute Austraila. Zajedno su osmislili imunoterapiju koja koristi imunološki sustav tijela za napad na stanice raka.

Taj je pristup dramatično poboljšao ishode za pacijente s uznapredovalim melanomom diljem svijeta. Polovica je sada izliječena, u odnosu na prijašnjih manje od 10 posto. Scolyer je odlučio istu metodu iskušati i za liječenje svog tumora na mozgu.

Ohrabrujući rezultati

Long - i sama poznata medicinska onkologinja - i njezin tim otkrili su kako imunoterapija kod melanoma djeluje bolje kada se koristi kombinacija lijekova i kada ih se primjenjuje prije bilo kakve operacije uklanjanja tumora.

Scolyer je prošle godine postao prvi pacijent s rakom mozga koji je ikada imao kombiniranu imunoterapiju prije operacije.

Također je prvi kojemu je dano cjepivo prilagođeno karakteristikama njegovog tumora, što pojačava sposobnost lijekova u otkrivanju raka.

Nakon nekoliko teških mjeseci liječenja na početku godine - koje je proveo boreći se s epileptičkim napadajima, problemima s jetrom i upalom pluća - Scolyer kaže kako se sad osjeća zdravije. Čak se i vratio redovnom vježbanju, što za njega često znači ležernih 15 kilometara trčanja.

To ne znači kako je njegov rak mozga izliječen, ali je ohrabrujuće što se još nije vratio, pa može još biti sa suprugom Katie i troje djece. Dosadašnji rezultati daju nadu za oko 300 tisuća ljudi, koliko ih optrilike svake godine obole od raka mozga.

Scolyer i Long nadaju se kako će eksperimentalni tretman uskoro prerasti u klinička ispitivanja za pacijente s glioblastomom.

Trenutačno je njihov znanstveni rad, koji detaljno opisuje rezultate prvih tjedana liječenja Scolyera, na pregledu. Long naglašava kako su još daleko od razvoja odobrenog i reguliranog tijeka liječenja.

Trebaju, između ostalog, pokazati kako ovaj pristup može imati pozitivne učinke kod velikog broja ljudi, piše BBC.

sve osim nogometa

Učitavanje...