TEHNO PREGLED

Ne pomaže samo AI u gorućim pitanjima: Ovo je deset najboljih tehnologija u razvoju

02.07.2024 u 08:01

Bionic
Reading

Donosimo pregled 10 najboljih tehnologija u razvoju prema izboru Svjetskog ekonomskog foruma

Umjetna inteligencija dominirala je naslovnicama ove godine, ali to nije jedina tehnologija u nastajanju koja može pomoći u suočavanju sa svjetskim izazovima.

Mikrobi koji hvataju ugljik, tehnologija zaštite privatnosti i hrana za stoku samo su neke od deset tehnologija u razvoju koje je identificirao Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum, WEF) i koje imaju najveći potencijal pozitivnog utjecaja na svijet u sljedećih tri do pet godina.

Izbor WEF-a objavljen je u godišnjem izvješću Top 10 Emerging Technologies u suradnji s istraživačkim izdavačem Frontiers. Oslanja se na uvide svjetskih znanstvenika, istraživača i futurologa.

Evo 10 najboljih novih tehnologija:

1) Umjetna inteligencija za znanstvena otkrića

Veliki napredak u dubokom učenju, generativnoj umjetnoj inteligenciji i temeljnim modelima donosi promjene u znanstvenim otkrićima u pogledu stopa otkrića i predviđanja.

Korištenjem umjetne inteligencije u zdravstvenom sektoru istraživači će moći ostvariti bolje veze i napredak u razumijevanju bolesti i otkrivanju novih lijekova.

2) Tehnologije za poboljšanje privatnosti

S umjetnom inteligencijom koja stvara i koristi osjetljive podatke, kao što je to u zdravstvu, ključno je osigurati sigurnost podataka.

Jedna od tehnologija koja bi mogla zaživjeti ove godine su sintetički podaci, tehnologija za poboljšanje privatnosti koja ponavlja uzorke u podacima, ali ne sadrži informacije koje se mogu povezati s pojedincima ili grupama.

I dalje može biti korištena za dijeljenje podataka, što je ključno za znanstvenike, bez ugrožavanja podataka pojedinca.

3) Rekonfigurabilne inteligentne površine

S ovom tehnologijom površine kao što su zidovi ili ogledala mogu biti pretvorene u komponente za poboljšanje bežične komunikacije.

Također može učiniti bežične mreže energetski učinkovitijima. To bi moglo značiti pouzdaniju i učinkovitiju radio-valnu komunikaciju u pametnim tvornicama i mrežama vozila.

4) Sustavi platformi za velike visine

Platformski sustavi na velikoj nadmorskoj visini mogu se koristiti za pružanje fiksne širokopojasne povezanosti u ruralnim područjima. Djeluju na oko 20 kilometara iznad Zemlje, obično u obliku balona, ​​zračnog broda ili zrakoplova s ​​fiksnim krilima. Mogu nadmašiti povezanost satelita i zemaljskih tornjeva.

WEF je rekao da bi HAPS-ova inovativna infrastruktura mogla omogućiti pristup internetu za više od 2,6 milijardi ljudi u 100 zemalja bez povezivanja, stvarajući prilike za obrazovanje i gospodarski rast.

5) Integrirani senzori i komunikacija

Senzorski i komunikacijski uređaji imaju određeno funkcionalno preklapanje, ali integrirani senzori i komunikacija kombiniraju te mogućnosti u jednom sustavu.

Takvi sustavi mogu prikupljati i prenositi podatke istovremeno, što ih čini štedljivijim i energetski učinkovitijim. Moguće ih je koristiti u stvarnim aplikacijama kao što su urbanističko planiranje, očuvanje okoliša i praćenje kvalitete zraka i vode.

6) Imerzivna tehnologija za izgrađeni svijet

Virtualna i proširena stvarnost u kombinaciji s računalnom snagom i umjetnom inteligencijom mogu poboljšati alate koji bi mogli igrati ulogu u zelenijoj budućnosti. Jedan primjer uključuje digitalne blizance, virtualni model objekta, koji bi mogao pomoći u poticanju složenih ishoda.

7) Elastokalorični materijali

Elastokalorični materijali poput nikla koje se koristi u dizalicama topline pokazuju se energetski učinkovitijima. Ove dizalice topline također je moguće koristiti za hlađenje u područjima s ograničenom ili nikakvom infrastrukturom električne mreže.

8) Mikrobi koji hvataju ugljik

Organizmi poput mikroalgi mogu jesti ugljik putem fotosinteze. Ovo je jedan od načina na koji mikrobi hvataju ugljik. Drugi način je putem mikroorganizama koji koriste obnovljive izvore energije, poput vodika, za hvatanje ugljika. CO2 se zatim pretvara u nove proizvode poput biogoriva ili stočne hrane.

9) Alternativna proteinska krmiva

Bjelančevine dobivene iz jednostaničnih stanica, kao što su alge, mogli bi biti održiviji i isplativiji, posebice s povećanjem potražnje za hranom za stoku.

10) Genomika transplantacije organa

Transplantacija organa može spasiti život, ali u mnogim zemljama postoji manjak organa. Ali, genetski modificirani organi mogli bi zadovoljiti manjak potražnje. Alat za uređivanje genoma CRISPR-Cas9 jedna je od tehnologija koje obećavaju, piše Euro News.