Ima rješenja

Bombardiraju vas mailovima? Možda ste napadnuti, evo kako ćete se obraniti

16.10.2024 u 07:36

Bionic
Reading

Bombardiranje e-poštom opisuje situaciju u kojoj iznenada dobijete velik broj e-poruka - često stotine - od raznih tvrtki i web stranica odjednom. To može biti opasno, stoga nemojte ignorirati

Otvorili ste e-poštu i u njoj zatekli stotine pristiglih poruka u kojima vam zahvaljuju za prijavu na newslettere i pridruživanje forumima ili ne razumijete što piše u njima jer su na jezicima koje ne poznajete?

Vaš filtar za neželjenu poštu nije ih zaustavio jer, tehnički gledano, nisu neželjena, već legitimna pošta, samo za servise za koje se zapravo niste prijavili.

Ako vam se to dogodilo, riječ je o bombardiranju e-poštom. To nije dobar znak.

Što je bombardiranje e-poštom?

Poznat i kao 'bombardiranje pretplatama', izraz bombardiranje e-poštom opisuje situaciju u kojoj iznenada dobijete velik broj e-poruka - često stotine - od raznih tvrtki i web stranica odjednom. Sve one potvrđuju nešto što nikada niste tražili i adresirane su na vašu e-poštu.

E-mail bomba nastaje korištenjem automatiziranih skripti koje lociraju forume, biltene i druga web mjesta na mreži te u njih unose vašu adresu e-pošte.

Budući da se radi o automatiziranom procesu, zlonamjerni haker može vam kreirati prijavu na stotine web mjesta u roku od nekoliko minuta pa ćete imati stotine e-poruka na putu do vas, sve odjednom.

Sama količina poruka u e-mail bombi može biti vrtoglava, što je namjerno osmišljeno da bi vas dezorijentiralo.

Zašto vas bombardiraju e-poštom?

Kada dobijete e-mail bombu, postoje tri ne baš sjajna razloga za ono što vam se događa:

  • psina - netko se želi našaliti na vaš račun ili vam malo zagorčati život izazivajući nered koji morate počistiti
  • zlonamjerne poveznice - u nekim od stotina poruka možda se kriju poveznice koje vas mogu odvesti na zlonamjerni sadržaj, a ako niste oprezni, to može donijeti viruse na vaš uređaj, omogućiti krađu identiteta i sto drugih problema
  • odvraćanje pažnje - ovo je najvjerojatnija i najopasnija mogućnost: netko je kompromitirao vašu kreditnu karticu ili račun trgovine i izvršio neke nedopuštene kupnje ili napravio neke promjene na vašim računima koje ne želi da vidite, stoga nastoji zakopati te potvrde ili upozorenja ispod stotina bezveznih e-poruka.

Ako vas neočekivano zapljusne e-mail bomba, pretpostavite da ste napadnuti.

Što učiniti u slučaju bombardiranja e-poštom?

Ako doživite bombu e-poštom, ne možete učiniti mnogo da biste je zaustavili. Vaša je e-pošta upisana u baze podataka, a automatizirane usluge koje pokreću te stranice nastavit će vam slati potvrde ili biltene dok se ne odjavite.

U slučaju da skripta nastavi raditi s vašom adresom, to može dugo trajati. Ako ne možete zatvoriti zahvaćenu e-poštu, sve što možete učiniti je označiti neželjenu poštu i otkazati pretplatu na stvarnoj web stranici, a ne klikom na poveznicu u e-porukama.

Trebate promijeniti sve svoje lozinke i postaviti što je moguće više dodatnih sigurnosnih značajki, uključujući dvostupanjsku provjeru, na što je više moguće računa.

Također ćete morati stalno pregledavati e-poruke dok pristižu.

S vremenom bi plima e-poruka trebala jenjati, a tko god vas je ciljao, prijeći će na nekog drugog, piše Life Hacker.