NEKOLIKO JE RJEŠENJA

Microsoft Word ima bug koji vas može koštati dokumenta. Evo kako ga izbjeći

13.10.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Greška, koju je priznao i sam Microsoft, uzrokuje da program pokrene skriptu koja, kad izađete iz Worda, prvo izlazi iz tog programa, pa tek onda pokušava spremiti dokument. Na sreću, ovo se može zaobići

Novi bug u Microsoft Wordu može vam izbrisati datoteke, a prema izvještajima korisnika, one se ne mogu uvijek vratiti putem koša za smeće. Srećom, Microsoft je svjestan problema, no još uvijek nije jasno kada će biti riješen. Ako želite osigurati da vam dokumenti ostanu sigurni, evo nekoliko rješenja koja vam mogu pomoći.

Posljednjih dana Microsoftove zajednice preplavljene su izvještajima korisnika koji su se žalili da su im datoteke nasumično izbrisane. Jedan korisnik je izjavio: 'Koristim Word. Danas mi je izbrisalo osam sati rada.' Daljnji izvještaji pokazali su da zahvaćene datoteke imaju nekoliko zajedničkih karakteristika.

Bug se pojavljuje kada spremate datoteku lokalno i njen naziv sadrži simbol # ili je ekstenzija napisana velikim slovima (npr. .DOCX umjesto malih slova .docx). Ovo se događa samo u Wordu za Microsoft 365, verzija 2409. Ako koristite stariju verziju, trebali biste biti sigurni - ali uvijek je dobra ideja napraviti sigurnosnu kopiju podataka.

Microsoft je priznao problem i otkrio da se ne brišu sve datoteke (čak i ako zadovoljavaju navedene uvjete). Problem se pojavljuje kada zatvorite Word i zatraži vas da spremite datoteku, umjesto da je prethodno ručno spremite pa zatvorite program.

Ako vam se to dogodi, prvo provjerite koš za smeće — datoteka bi mogla biti tamo. Također možete isprobati nekoliko drugih metoda za njen povratak. Međutim najbolja opcija je spriječiti da se uopće izbriše.

Rješenja koja možete primijeniti:

  • ručno spremite datoteku prije zatvaranja Worda
  • ne koristite simbol # u nazivu datoteke
  • koristite ekstenzije datoteka malim slovima, npr. .docx ili .rtf
  • u Wordu idite na File > Options > Save i omogućite opciju Ne prikazuj Backstage pri otvaranju ili spremanju datoteka pomoću prečaca na tipkovnici, odnosno 'Don’t show the Backstage when opening or saving files with keyboard shortcuts'
  • vratite se na prethodnu verziju Worda ako je moguće.

Iako ovaj problem možda pogađa samo mali broj korisnika, gubitak sati rada je uvijek frustrirajući. Nadamo se da će Microsoft uskoro pronaći rješenje, a do tada vam gore navedeni savjeti mogu pomoći, piše Digital Trends.