EPIC PROTIV GOOGLEA

Sudac prelomio: Google mora dati pristup Play Storeu trgovinama trećih strana

08.10.2024 u 13:12

Bionic
Reading

Google mora konkurentskim trgovinama aplikacija trećih strana dati pristup cijelom katalogu aplikacija Google Playa - i distribuirati trgovine trećih strana

Pojednjeljak 7. listopada mogao bi označiti značajan i možda neželjen preokret za Google kao kompaniju. Američki sudac James Donato donio svoju konačnu presudu u slučaju Epic protiv Googlea, naredivši Googleu da efektivno otvori trgovinu aplikacija Google Play konkurenciji na tri godine. Google će morati distribuirati konkurentske trgovine aplikacijama trećih strana unutar Google Play trgovine i morat će omogućiti tim trgovinama pristup cijelom katalogu aplikacija s Google Playja - osim ako se pojedini programeri odluče izuzeti iz opcije, piše Verge.

Ovo su bile najveće Epicove želje, i one bi mogle zauvijek promijeniti Android tržište aplikacija — ako odmah ne budu pauzirane ili blokirane u žalbenom postupku, no to nije sve.

Počevši od 1. studenog 2024. i do 1. studenog 2027., Google također mora:

  • Prestati zahtijevati Google Play Billing za aplikacije distribuirane putem Google Play Storea (porota je utvrdila da je Google nezakonito povezao svoj sustav plaćanja s trgovinom aplikacija)
  • Dopustiti Android programerima da korisnicima kažu za druge načine plaćanja unutar Play Storea
  • Dopustiti Android programerima da povežu načine za preuzimanje svojih aplikacija izvan Play Storea
  • Dopustiti Android programerima da postavljaju vlastite cijene za aplikacije bez obzira na Play Billing

Google također ne smije:

  • Dijeliti prihod od aplikacija s bilo kojom osobom ili entitetom koji distribuira Android aplikacije ili planira pokrenuti trgovinu aplikacija ili platformu
  • Nuditi programerima novac ili pogodnosti kako bi lansirali svoje aplikacije ekskluzivno ili prvo na Play Storeu
  • Nuditi programerima novac ili pogodnosti kako ne bi lansirali svoje aplikacije u konkurentskim trgovinama
  • Nuditi proizvođačima uređaja ili operaterima novac ili pogodnosti kako bi unaprijed instalirali Play Store
  • Nuditi proizvođačima uređaja ili operaterima novac ili pogodnosti kako ne bi unaprijed instalirali konkurentske trgovine

U slučaju Epic protiv Googlea, Epic je uspješno argumentirao da je Google stvorio tako veliku mrežu dogovora s programerima, operaterima i proizvođačima uređaja da je bilo gotovo nemoguće da se pojave konkurentske trgovine. Blokiranjem tih vrsta dogovora i proaktivnom pomoći konkurentskim trgovinama aplikacija, moguće je da bi sada mogla nastupiti stvarna konkurencija Googleovom monopolu.

Google mora imati uvjete za poslovanje

Google će i dalje imati određenu kontrolu nad sigurnošću kada otvori Play Store za konkurentske trgovine. Sudska zabrana navodi da Google može poduzimati 'razumne mjere' koje su 'strogo nužne i usko prilagođene' te su 'usporedive' s načinom na koji trenutno nadzire Google Play Store. Google će također moći naplaćivati naknadu za taj nadzor. Epic je više puta tvrdio da Google ne bi trebao moći odvraćati trgovine aplikacija trećih strana putem nadzora, pa je vjerojatno da će se Epic i Google i dalje sukobljavati oko ovoga.

Sudac Donato daje Googleu osam mjeseci za uspostavu sustava, uz tročlani tehnički odbor koji će zajednički odabrati Epic i Google kako bi pregledali sve sporove. Taj će sustav također uključivati način za programere da se isključe iz uvrštavanja u konkurentske Android trgovine aplikacijama.

Epic nije dobio baš sve što je tražio: želio je da sudac otvori Google Play na šest godina, a ne tri; dopusti korisnicima da instaliraju aplikacije s jednim dodirom te da Googleu zabrani povezivanje Android API-ja s Google Playom.

Epic ipak nije dobio sve što je htjeo

Zašto ne šest godina? 'Odredbe su osmišljene kako bi izjednačile uvjete za ulazak i rast konkurenata, bez pretjeranog opterećivanja Googlea', piše Donato u svojoj odluci. 'Kako konkurencija stupi na scenu i nepravedne mrežne prednosti Google Playa oslabe, Google ne bi trebao biti pretjerano ograničen kao konkurent.'

Ipak, Amazon je, od svih tvrtki, uvjerio suca Donata da Googleovi konkurenti trebaju pomoć. 'Čak se ni korporativni div poput Amazona nije mogao natjecati s Google Play Store-om zbog mrežnih efekata', piše Donato, citirajući ključni dokaz sa suđenja: internu Googleovu prezentaciju koja sugerira da bi Amazon imao problema s privlačenjem i korisnika i aplikacija. Do danas, Amazonova trgovina aplikacija nije postala značajan konkurent.

Ali s pristupom katalogu aplikacija Google Playa, Donato tvrdi, konkurentske trgovine aplikacija sada će imati 'priliku za borbu'.

Google je već najavio žalbu, tvrdeći da će promjene izazvati "niz neželjenih posljedica koje će štetiti američkim potrošačima, programerima i proizvođačima uređaja".