EPIC GAMES U OFENZIVI

Tvorac Fortnitea tuži Samsung i Google

02.10.2024 u 10:30

Bionic
Reading

Tužba proizvođača Fortnitea kaže da Samsung Auto Blocker sprječava korisnike od preuzimanja aplikacija izvan trgovine Google Play

Proizvođač videoigre Fortnite, Epic Games, u ponedjeljak je optužio Google i Samsung da su se udružili kako bi zaštitili Googleovu trgovinu Play od konkurencije.

Epic je podnio tužbu na saveznom sudu u Kaliforniji, tvrdeći da je Samsungova mobilna sigurnosna značajka Auto Blocker osmišljena kako bi odvratila korisnike od preuzimanja aplikacija iz izvora koji nisu Google Play trgovina ili Samsungova Galaxy trgovina. Ovo je druga antimonopolska tužba koju je Epic pokrenuo protiv Googlea.

Epic optužuje Samsung i Google za kršenje antimonopolskog zakona SAD-a, tvrdeći da smanjuju potrošački izbor i sprječavaju konkurenciju koja bi mogla učiniti aplikacije jeftinijima. Epic Games, kojeg podržava kineska kompanija Tencent, naglašava da se radi o nelojalnoj konkurenciji, objašnjava Guardian.

Tim Sweeney, izvršni direktor Epic Gamesa, izjavio je: 'Radi se o nelojalnoj konkurenciji koja obmanjuje korisnike misleći da su proizvodi konkurenata inferiorni u odnosu na proizvode same tvrtke. Google pokušava uvjeriti korisnike da su konkurentski proizvodi nesigurni. A dobro znaju što je Fortnite, jer su ga ranije distribuirali putem svoje platforme.'

Raniji sukobi

Google nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar, dok je Samsung najavio da će se 'energično boriti protiv neutemeljenih tvrdnji Epic Gamesa'. Samsung je pak naglasio da su značajke na njegovim uređajima 'dizajnirane kako bi zaštitile sigurnost, privatnost i kontrolu korisnika', te da korisnici mogu onemogućiti Auto Blocker u bilo kojem trenutku.

Epic tvrdi da je Auto Blocker osmišljen kako bi ublažio učinke presude protiv Googlea iz prosinca 2023., kojom je Google prisiljen olakšati preuzimanje aplikacija iz alternativnih izvora. Tvrtka je najavila da će svoje pritužbe o konkurenciji uputiti i regulatorima u Europskoj uniji, koja već dugo nadzire poslovne prakse Googlea.

Epic je ranije pokrenuo sukob s Googleom i Appleom zbog njihove provizije do 30 posto na transakcije u trgovinama aplikacija. Nakon četverogodišnje zabrane, Fortnite je ponovno dostupan na iPhone uređajima u Europskoj uniji i na Googleovim Android uređajima diljem svijeta.

Samsung je krajem 2023. uveo Auto Blocker kao opcionalnu značajku za zaštitu korisnika od preuzimanja aplikacija koje mogu sadržavati zlonamjerni softver. Epic tvrdi da je Samsung u srpnju postavio Auto Blocker kao zadanu postavku i otežao njegovo onemogućavanje ili zaobilaženje.

Epic Games je prvi put tužio Google 2020. godine, optužujući ga za gušenje konkurencije putem kontrole distribucije aplikacija i plaćanja u Play trgovini. Ovaj slučaj dolazi u trenutku kada se tehnološki giganti sve više suočavaju s kritikama zbog monopolističkih praksi na tržištu aplikacija, što izaziva reakcije i regulatora diljem svijeta.