TEHNO SAVJETI

Pet razloga za to da (još) ne odustanete od fizičkih SIM kartica

13.10.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Virtualne eSIM kartice imaju svojih prednosti, ali u pojedinim aspektima ipak se ne mogu mjeriti s dobrim starim SIM-icama

Mnogi telefoni sada nude podršku za eSIM. Međutim samo zato što je ova tehnologija dostupna ne znači da biste trebali zanemariti prednosti uređaja s utorom za fizičku SIM karticu.

Evo pregleda nekoliko važnih razloga za to.

1) Šira kompatibilnost uređaja s različitim operaterima

Kada je u pitanju kompatibilnost uređaja, fizičke SIM kartice imaju jasnu prednost u odnosu na eSIM. Ne podržavaju svi operateri tehnologiju eSIM, pa biste mogli biti ograničeni u izboru uređaja ako se odlučite za telefon samo s eSIM-om.

S druge strane, telefoni s fizičkim utorom za SIM kompatibilni su s velikim brojem operatera.

2) Jednostavnija promjena operatera

Ako često mijenjate operatera, uređaj s fizičkim utorom za SIM bolji je izbor jer je zamjena lakša i jednostavnija. S uređajima koji koriste samo eSIM proces promjene operatera može biti malo složeniji.

Najprije ćete morati provjeriti podržava li vaš novi operater eSIM i je li telefon kompatibilan s njegovom mrežom. Zatim ćete morati proći kroz postupak preuzimanja i aktivacije novog eSIM-a, što može potrajati neko vrijeme i zahtijeva stabilnu internetsku vezu.

Ako često putujete ili živite u području sa slabom internetskom pokrivenošću, to može biti pravi problem.

3) Teže vas je pratiti

Korištenje telefona s fizičkim utorom za SIM daje vam veću kontrolu nad time kada i kako se vaš uređaj povezuje s mrežom.

Ako ste zabrinuti da će vaša lokacija biti praćena, možete jednostavno ukloniti SIM karticu. Telefon više neće biti povezan s mrežom, što će davatelju usluga znatno otežati praćenje vašeg kretanja.

Kartice eSIM ugrađene su izravno u uređaj, što znači da je on uvijek povezan s mrežom sve dok je uključen. Ova stalna veza olakšava pružateljima usluga praćenje vaših kretanja i aktivnosti.

4) Ograničena podrška za eSIM u nekim državama

Ako često putujete, dobro razmislite prije nego što odustanete od telefona s fizičkim utorom za SIM. Iako bi eSIM trebao učiniti međunarodna putovanja praktičnijim, brojne države i operateri još ga ne podržavaju u potpunosti.

U pojedinim slučajevima bit će jednostavnije kupiti lokalnu SIM karticu i umetnuti je u uređaj kako biste ostali povezani, piše Make Use Of.