LAKŠE 'SASTAVLJANJE'

Microsoft patentirao krajnje neobično modularno računalo

18.02.2016 u 06:45

Bionic
Reading

Microsoft je patentirao 'modularno računalo' koje bi korisnicima omogućilo kupovinu izmjenu određenih dijelova na nikad lakši način. IT div iz Redmonda je patent zatražio nedavno, sredinom 2015. godine, a patent je sada i objavljen. Što je bitnije, jedan od autora patenta je i Tim Escolin, industrijski dizajner zadužen za Microsoft Surface uređaje...

To u praksi znači da je ovo možda i patent koji neće ostati neiskorišten u moru drugih. Sasvim je izgledno da ponukan uspjehom uređaja iz Surface linije Microsoft u svojim laboratorijima radi mnogo prototipa. I dok većina njih neće ugledati svjetlo dana, ovaj koncept modularnog stolnog računala čini se...'prirodnim' nastavkom stvari.

Štoviše, Microsoft je u posljednje vrijeme prilično 'vesel' na području modularnog hardvera. Tome svjedoči i razvoj Xbox One Elite kontrolera, ali i suradnja s Razerom na konceptu Project Christine, koji za sada nije ugledao tržište.


Mnogi će odmah pomisliti kako već danas ljudi samostalno slažu računala, no općenito gledano, riječ je o manjem postotku i redom je riječ o entuzijastima. Ovakva vizija bi osigurala i prosječnom korisniku da na jednostavan način spoji ili ukloni komponente po želji, u sklopu svojevrsnih modula.

Svaki od modula ima posebno kućište koje se magnetima može učvrstiti za druge dijelove, a korisnik pri spajanju i uklanjanju ne mora znati mnogo o hardveru ili se brinuti o tome je li neki slot pravi za određeni komad hardvera. Hoće li Microsoft uistinu u skorije vrijeme prezentirati nešto slično ovome, u vidu vlastitih stolnih računala tek treba vidjeti.