ZNA S AKVIZICIJAMA

Microsoft prvi put ima šeficu financija

09.05.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Amy Hood odigrala je ključnu ulogu tijekom nekih od najvećih akvizicija softverskog diva iz Redmonda. Upravljat će s gotovo 75 milijardi dolara u kešu i investicijama

Veteranka s desetogodišnjim iskustvom u Microsoftu tako je postala odgovorna za dugove, financije i sve veću hrpu gotovine u proizvođaču softvera, u kojem moraju smisliti način kako će preživjeti pad potražnje za stolnim računalima.

Četrdesetjednogodišnja Amy Hood tu će funkciju preuzeti odmah od svog prethodnika Petera Kleina. Klein je prošloga mjeseca objavio kako se povlači da bi mogao provesti više vremena sa svojom obitelji. Bloomberg piše kako je u utrci također bila i Tami Reller, šefica odjela za operativni sustav Windows te da tvrtka nije razmatrala kandidate izvan svojih redova.

Hood je bila odgovorna za preuzimanje niza kompanija, uključujući Skype i Yammer, kao i za poslovanje dijela tvrtke koji donosi najveću prodaju i operativnu zaradu.

Kao glavnoj financijašici, posao će joj biti upravljanje i nadziranje Microsoftovih 74,5 milijardi dolara (oko 439,5 milijardi kuna) u gotovini i investicijama, ali i podrška direktoru Steveu Ballmeru u uzimanju većeg dijela tržišta smartfona i tableta.

Slovi za iznimno oštroumnu analitičarku s dobrim razumijevanjem poslovne strategije i spremnošću na preuzimanje proračunatih rizika, a ne boji se ni reći šefovima što misli. Analitičari je hvale zbog poticanja rasta akvizicijama i novim proizvodima, poput korporativne telefonije i softvera za suradnju.

Najveći izazov bit će joj pad potražnje za PC-ima. Microsoft je ušao na lukrativno tržište pametnih telefona i tableta, ali rezultati su još uvijek dosta kilavi. Velika je zagovornica rješenja u računalnom oblaku.