SVAKA ČAST

Može li robot napraviti salto unazad? Može!

17.11.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Atlas, veliki humanoidni robot tvrtke Boston Dynamics, može samostalno napraviti salto unazad. Ne vjerujete? Pogledajte sami!

Iznimno je teško izraditi dvonožnog robota koji se može kretati kako spada, kamoli izvoditi akrobacije.  Četveronožnima je jednostavnije održavati ravnotežu, kako dok miruju tako i dok se kreću. No, dvonožni poput Atlasa moraju svoju težinu rasporediti na samo dvije noge. 

Bilo bi, dakle, jednostavnije praviti robote koji ne nalikuju ljudima. Ipak, ima rezona zašto je nastao Atlas, kao i drugi dvonožni roboti kao što je primjerice Cassie (koja korača više kao ptica nego kao ljudsko biće). 

Skoči, trči, leti

Naime, živimo u svijetu koji smo sagradili po svojoj mjeri. Po svoj će prilici biti puno situacija u kojima ćemo trebati robote koji funkcioniraju poput nas - da se, recimo, mogu penjati po stepenicama i ljestvama te okretati ventile dok istražuju nuklearnu elektranu u kojoj je došlo do nesreće. 

What's new, Atlas? Izvor: Društvene mreže / Autor: Boston Dynamics

Robot Atlas je s vremenom postao ne samo spretniji, već i lakši. Ako padne, može se sam uspraviti. No, pred njim je još dug put. Primjerice, bit će iznimno zahtjevno u robotskom svijetu replicirati prilagodljivost ljudske ruke, piše Wired.

Robot Sophie u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN