PESIMISTIČNA PROGNOZA

Musk o AI-ju, regulacijama i svemiru: 'Postotak prirodne inteligencije sve je manji'

13.05.2024 u 14:13

Bionic
Reading

Elon Musk iznio je svoja razmišljanja o utjecaju umjetne inteligencije, istraživanju svemira i Starlinku tijekom 27. godišnje globalne konferencije koju je organizirao Institut Milken

Elon Musk predviđa da će umjetna inteligencija (AI) uskoro nadmašiti ljudsku inteligenciju, postati toliko sveprisutna da će 'prirodna inteligencija biti manja od 1 posto'. Milijarder koji stoji iza SpaceX-a, Neuralinka i Tesle te vlasnik društvenog medija X, gostovao je na 27. godišnjoj Globalnoj konferenciji koju organizira Institut Milken.

Odgovarajući na pitanja publike o temama koje uključuju umjetnu inteligenciju, odgovorio je da bi 'AI mogla biti najvažnije pitanje od svih'. 'Postotak prirodne inteligencije postaje sve manji sa svakim mjesecom koji prolazi. Na kraju će taj postotak biti manji od 1 posto', rekao je Musk.

Čini se da Musk nije predvidio koliko će to trajati. U ovom trenutku, AI ima puno nedostataka i još uvijek zahtijeva ljudsku pomoć, ili obrnuto. 'Prirodna inteligencija može poslužiti kao backstop, kao međuspremnik inteligencije. Ali u postotku će gotovo sva inteligencija biti digitalna', dodao je.

Evo nekih drugih Muskovih pogleda na teme koje su nastale u razgovoru s kontroverznim financijerom Michaelom Milkenom, predsjednikom istoimenog instituta.

Istraživanje svemira

S obzirom na njegovu ulogu u osnivanju i vođenju SpaceX-a, Musku su postavljali i pitanja o svemiru.

'Želimo znanstvenu fantastiku pretvarati u stvarnost, a ne održavati je kao vječitu fikciju. Stvorimo multiplanetarni život i civilizaciju koja se širi svemirom - budimo tamo među zvijezdama', rekao je dodajući da se veseli 'inspirativnim' programima istraživanja svemira.

SpaceX je postigao veliki napredak u posljednjih nekoliko godina, kao što je prva komercijalna svemirska letjelica koja je dopremila teret na ISS s kapsulom Dragon 2012. Godine 2015. razvio je prvi povratni buster prvog stupnja za orbitalnu misiju koji je drastično smanjio troškove lansiranja, omogućivši ponovnu upotrebu skupih dijelova rakete.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

O propisima

'Iz godine u godinu donosi se sve više zakona i propisa, stvara se više regulatornih tijela. Na kraju će sve biti ilegalno', rekao je Musk u vezi s inovacijama. Međutim, to se čini u suprotnosti s njegovim prethodnim pristupom regulaciji umjetne inteligencije. Musk je bio među potpisnicima otvorenog pisma u kojem se poziva na 'pauzu' u razvoju umjetne inteligencije početkom 2023. godine.

Musk je ostao pri svom prethodnom stavu na britanskom Safety Summitu o umjetnoj inteligenciji krajem 2023., rekavši da je 'imati suca dobra stvar' za smanjenje potencijalnih rizika.

Starlink

'Mislim da će Starlink zapravo potaknuti BDP zemalja', također je dodao Musk u vezi sa svojom Starlink tehnologijom, velikom mrežom satelita koje je lansirao SpaceX te koja omogućuje pristup internetu udaljenim lokacijama diljem svijeta. Muskova je logika da internetske veze ljudima pružaju znanje i sredstva za distribuciju usluga i proizvoda.

Tijekom ruske invazije na Ukrajinu, Starlink je postao ključnom tehnologijom za razmjenu informacija i komuniciranje, zaključuje Euronews.