TEHNO SAVJET

Nemojte dopustiti da vas Windowsi 10 špijuniraju

07.07.2017 u 08:06

Bionic
Reading

Bez obzira što vi mislili o Microsoftu, činjenica je da novi Microsoftov operativni sustav sakuplja više informacija o vama nego ikad do sad. Vrijeme je da odlučite što mu želite slati, a što želite zadržati za sebe

1. Aplikacija za postavke

Najlakši i najpristupačniji način reguliranja vaše privatnosti u Windowsima 10 je aplikacija Settings. U njoj možete pronaći postavke za privatnosti tako da kliknete na Settings > Privacy. Broj postavki koje možete mijenjati nakon nove nadogradnje Creators Update ponekad je previše za početnike s Windowsima. Naime, riječ je čak osamnaest zasebnih sekcija. Društvo iz Microsofta tvrdi da nove postavke daju vrlo detaljnu kontrolu nad privatnošću, dok kritičari komentiraju da aplikacija sada ima zbunjujući dizajn.

Kopanje kroz svaku zasebnu postavku zbilja bi bilo previše za ovaj članak, no kolege s MakeUseOf napravili su detaljni prohod kroz postavke privatnosti za Windows 10 koji možete pronaći ovdje.

2. Izbornik Microsoft Account Privacy

Početkom 2017. Microsoft je u cijelosti preradio sekciju za privatnost na portalu za vaš Microsoftov profil. Neke od novih postavki štite vašu privatnost online, a neke od njih vašu privatnost kada koristite Windowse 10. Štoviše, kompanija je u službenoj objavi naglasila kako je napravila izmjene da bi 'podržala svoja načela o transparentnosti poslovanja i raspolaganja podacima'.

Kako biste pronašli nove postavke, prvo odsurfajte do account.microsoft.com i tamo ispunite svoje podatke. Nakon logiranja, klikinte na izbornik Privacy na vrhu stranice. Postavke su tamo podijeljene na pet osnovnih područja: Povijest surfanja, povijest pretraživanja, aktivnost vezana uz lokaciju, notes koji koristi Cortana i aktivnosti vezane uz zdravlje. Iz gledišta samih Windowsa 10 moguće je usredotočiti se samo na lokaciju i notes. Kliknite na odgovarajući link da vidite što Microsoft zna o vama i jednostavno pobrišite sve što vam se ne sviđa.

Primjera radi, mi smo isključili praćenje lokacije na našem glavnom uredskom računalu, dok na mojem osobnom PC-ju na kojem sve testiram - imam aktivno sve. Iskreno, zastrašujuće je vidjeti sva čudesa koja je Microsoft sakupio o vama.

Ne vjerujete Microsoftu? Pokušajte ovo!

Ako vam navedeni alati nisu dali dovoljno kontrole nad vašim računalom, možete koristiti aplikacije koje ne stižu iz Microsofta. Naravno, internet je kao što ste i očekivali krcat alatima koji vam 'pomažu s Windowsima 10', no Privacy Repairer i O&O ShutUp10 su naši favoriti.

1. Privacy Repairer

Privacy Repairer mala je prenosiva aplikacija čije sučelje izgleda kao ono u Windowsima 10. App je podijeljen u sedam cjelina: Telemetrija i dijagnostika, sustav, Windows Defender, Windows Store Apps, Cortana i Start Menu, Lock Screen, Edge i Internet Explorer te Windows Media Player

Svaka sekcija nudi vam nekoliko postavki koje možete izmjeniti. Svaka dolazi sa opširnim objašnjenjem o tome kako će svaka vaša odluka utjecati na operativni sustav. Privacy Repairer dolazi sa solucijom za cijeli sustav koju aktivirate jednim klikom. Iako ideja zvuči stvarno super, praktičnije bi bilo da svaku postavku mijenjate ručno. Drugim riječima, budite vrlo oprezni kada klikate na 'automatsku popravku'. Aplikaciju je moguće skinuti ovdje i u cijelosti je besplatna.

2. O&O ShutUp10

O&O ShutUp10 Izvor: Društvene mreže / Autor: O&O

O&O ShutUp10 najpoznatiji je alat za osiguravanje privatnosti. Kao i Privacy Repairer riječ je o prijenosnoj aplikaciji koja dolazi sa prijedlozima za sve postavke i ima soluciju za cijeli sustav kao i Privacy Repairer. Riječ je o prijenosnoj aplikaciji koju nije potrebno instalirati.

Što se postavki tiče, njih im preko pedeset i podijeljene su u Sigurnost, Privatnost, Lokacijske servise, Ponašanje korisnika te nadogradnju Windowsa. U drugu ruku, nedostaju mu detaljna objašnjenja za sve što radite, što znači da nije napravljen za apsolutne početnike.

O&O ShutUp10 možete skinuti ovdje.