STIŽU PROMJENE

Novi iPhone 15 bi iduće godine mogao stići s potpuno novim sustavom za napajanje

07.10.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Analitičari su uvjereni da će idući iPhone umjesto Lightninga koristiti puno rašireniji sustav USB-C, a iza svega stoje strogi europski zakoni

Analitičari navode da će nadolazeći iPhone doći sa punjenjem USB-C, a razlog je vjerojatno europski zakon koji nastoji standardizirati načine na koje se pune elektronički uređaji - uključujući smartfone.

Apple trenutno koristi punjač Lightning koji je različit za USB-C, no to bi se moglo promijeniti za iPhone 15 koji će stići iduće godine.

'Skoro je neminovno da će Apple morati kapitulirati i prebaciti se na USB-C', rekao je Ben Wood, glavni analitičar CCS Insighta. 'Mislim da su znakovi Appleove selidbe na USB-C već vidljive na MacBooku Pro i iPadu Pro (koji koriste USB-C standard)'. iPhone 14 je bio iteracijska nadogradnja, što znači da iPhone 15 predstavlja veću dizajnersku promjenu.

'Prema tome, ovo je dobro vrijeme za promjenu' rekao je Wood tijekom razgovora sa CNBC-jem.

  • +5
iPhone 14 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Bloomberg je u svibnju objavio da Apple testira nove modele iPhonea koji koriste USB-C, no koji neće izaći sve do 2023. Ako kompanija u 2023. prihvati USB-C, postoji šansa da će ga prihvatiti i za globalne modele. Analitičar Bryan Ma tvrdi da će Apple ostanak na starim punjačima odugovlačiti jedino ako iz prodaje Lightning punjača i kabela izvlači toliko zarade da se ne isplati i telefone prebaciti na 'nov' standard USB-C.

Uvođenje USB-C standarda znači da će Apple, za razliku od velike većine drugih proizvođača telefona u EU, morati adaptirati svoj asortiman kako bi prodaja uređaja bila u skladu sa zakonom.

Razlog zbog kojeg EU već 10 godina priprema ovaj zakon vezan je uz elektronički otpad, s glavnim argumentom da različiti standardi za punjenje uređaja stvaraju puno više smeća te da se novom odredbom potrošača ne prisiljava da kupuje nov punjač svaki put kad kupuje nov uređaj.

'Ovo je pobjeda zdravog razuma. Premda Apple ima puno korisnika Lightning kabela, prisutnost USB-C standarda kod svih drugih proizvoda znači da je prebacivanje na USB-C savršeno smisleno,' rekao je Wood.