kibernetička sigurnost

Hvalili su ih svi: Tko stoji iza tvrtke koja je stvorila globalni kaos

19.07.2024 u 12:27

Bionic
Reading

CrowdStrike je tvrtka za kibernetičku sigurnost koja štiti klijente od svih hakerskih napada pomoću svojeg 'sigurnosnog oblaka'. Sve veći broj vlada i institucija u svijetu tvrdi da iza velikog tehnološkog kvara stoji softver ove tvrtke

Od svog nastanka 2011., prema viziji Georgea Kurtza, CrowdStrike je vođen 2011. kao drugačija vrsta tvrtke za kibernetičku sigurnost. Riječ je o američkoj kompaniji sa sjedištem u Austinu, a iz nje za sada nisu komentirali ovaj slučaj ili odgovarali na upite novinara.

Nastao kao tvrtka koja se od početka bavila cloud tehnologijom, CrowdStrike se odmah fokusirao na učinkovitost, skalabilnost i fleksibilnost usklađujući ljude, tehnologiju i procese, piše Cyber Magazine.

Platforma CrowdStrike Falcon revolucionirala je sigurnost poduzeća u eri računalnih oblaka. Njena arhitektura koristi umjetnu inteligenciju (AI) te nudi zaštitu u stvarnom vremenu i vidljivost u cijeloj tvrtki, sprječavajući napade na krajnje točke i opterećenja na mreži ili izvan nje.

Tko su klijenti CrowdStrikea?

Korisnici CrowdStrikea su, među ostalima, Goldman Sachs, Rackspace, Credit Suisse, Segu i Shutterstock.

CrowdStrike je 2012. godine lansirao svoj modul za obavještavanje o prijetnjama. Godinu kasnije uvršten je na 50 disruptivnih tvrtki MIT Tech Reviewa.

U 2015. godini proglašeni su jednom od tvrtki koje najviše obećavaju po Forbesu, a Svjetski ekonomski forum proglasio ih je pionirima tehnologije.

  • +4
Tehnički problemi zbog IT ispada diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: LUKAS COCH

Dvije godine kasnije lansirali su potpuni AV modul nove generacije, kao i model IT Hygiene, te pokrenuli modul za pretraživanje zlonamjernog softvera. Kompletan modul Falcon plasirali su 2018. godine.

Pokrenuli su i CrowdStrikeovu trgovinu 2019. godine, prvi sigurnosni ekosustav pouzdanih aplikacija trećih strana u cloud industriji te najavili prvo poslovno EDR (Entity Relationship Diagram) rješenje za mobilne uređaje.