SVIJET NIJE SKONČAO

Pogledajte NASA-in video za dan nakon 'sudnjeg'

14.12.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Deset dana prije nego što bi se prema nekima trebalo ostvariti majansko navodno proročanstvo o kraju svijeta, NASA je objavila video koji objašnjava zašto se 21. 12. 2012. neće dogoditi ništa posebno, barem ne u globalnom smislu

Film nazvan 'Svijet nije skončao jučer' namijenjen je svima onima koji strahuju da bi sa završetkom brojanja majanskog kalendara mogao završiti i život na našem planetu.

'Danas je 22. 12. 2012. Ako gledate ovaj video, to znači da svijet jučer nije skončao', kaže spiker.

Dr. John Carlson direktor Centra za arheoastronomiju tvrdi da je cijela priča, koja već godinama puni stranice tabloida, od samog početka utemeljena na krivim shvaćanjima majanske kulture i poimanja vremena. 'Majanski kalendar nije završio sa 21. 12. 2012. Također ne postoje proročanstva Maja prema kojima bi svijet trebao biti uništen na taj dan. Istina je zapravo zanimljivija od fikcije', smatra Carlson koji je stručnjak za radioastronomiju i istraživač udaljenih galaksija.

Carlson se za majanski kalendar zainteresirao još prije 35 godina na jednom skupu udruge American Association for the Advancement of Science. On kaže da je narod Maja razvio fascinantnu civilizaciju s gradovima čija je gustoća populacije bila slična onoj u današnjem Los Angelesu. Razvili su astronomiju i pismo. No iznad svega Carlson je impresioniran njihovim poimanjem i računanjem vremena koje seže u prošlost čak mnogo dalje nego ono kojim se koriste današnji astronomi. Prema suvremenoj znanosti Veliki prasak dogodio se prije 13,7 milijardi godina. U ruševinama Maja postoje zapisi o vremenu koje seže milijarde milijardi puta dalje u prošlost. Majanski kalendar uređen je tako da prati ove goleme vremenske intervale i najsloženiji je koji je ikada razvijen. No njegovo funkcioniranje može se usporediti s brojačem kilometara u automobilu – kada dođe do maksimalnog broja, primjerice 999999 km, on počinje brojati ispočetka. Prema majanskoj teologiji svijet je stvoren prije 5.125 godina odnosno 11. kolovoza 3114. prije nove ere. Tada je na majanskom kalendaru pisalo 13000 (što je povezano s okretanjem Venere oko Sunca – 13 Venerinih revolucija jednako je 8 Zemaljskih godina). Isti taj broj na njemu će pisati i 21. 12. 2012, a između dva datuma proći će 13 baktuna od kojih svaki traje malo manje od 400 godina. Prema Carlsonu ovo je razdoblje značajno u majanskoj teologiji, međutim, ono ne podrazumijeva uništenje - nijedno arheološko otkriće iz kulture Maja ne proriče kraj svijeta.

Znanstvenici: Nema poznate prijetnje svijetu!

Suvremena znanost to potvrđuje. Naime, Don Yeomens iz NASA-inog programa za praćenje objekata koji prolaze blizu Zemlje (NEO) kaže da se nijedan poznati asteroid ili komet trenutno ne kreće prema našem planetu.

Također ne postoji opasnost da bi nas mogao uništiti neki lutajući planet. NASA-in astrobiolog David Morrison ističe da bi takav planet, kada bi postojao, već sada mogli vidjeti golim očima bez ikakvih optičkih pomagala – on bi bio jedno od najsvjetlijih tijela na nebu, pa nema razloga za nepovjerenje prema službenim informacijama. 'Izađite i sami pogledajte', kaže Morrison.

Lika Guhathakurta voditeljica NASA-inog programa 'Živjeti sa zvijezdama' kaže da nam opasnost ne prijeti ni od Sunca. Istina je da se solarne aktivnosti postupno približavaju maksimumu ciklusa od 11 godina, međutim, ovaj će biti najslabiji u posljednjih 50 godina.

Stoga, prema Carlsonu 21. 12. 2012. nipošto neće biti kraj svijeta, već naprotiv dobar trenutak za razmišljanje fascinantnim koncepcijama vremena naroda Maja te dobar razlog da se veselimo što kraj svijeta još nije došao.