BELUGA

'Ruski kit špijun' Hvaldimir pronađen mrtav

03.09.2024 u 07:14

Bionic
Reading

Beluga kit - koji je prije pet godina uočen u norveškim vodama i za kojeg se sumnjalo da je ruski špijun - pronađen je mrtav, objavila je neprofitna organizacija koja je pratila kita

Hvaldimirovo tijelo, čije je ime kombinacija norveške riječi za kita i imena ruskog predsjednika Vladimira Putina, uočili su otac i sin koji su za vikend pecali u južnoj Norveškoj, izvijestila je norveška javna televizija NRK.

'Hvaldimir nije bio samo beluga kit; on je bio svjetionik nade, simbol povezanosti i podsjetnik na duboku vezu između ljudi i svijeta prirode', objavila je nevladina organizacija Marine Mind na društvenim mrežama. Više o belugama pročitajte ovdje.

Kada je prvi put uočen 2019. u blizini otoka Ingoya na sjeveru Norveške, oko 300 km od morske granice s Rusijom, kit je nosio pojas s nosačem za malu kameru. Na pojasu je na engleskom jeziku bilo utisnuto 'Equipment St Petersburg'.

Kit je bio vrlo zainteresiran za ljude i reagirao je na geste, zbog čega je norveška obavještajna agencija pretpostavila da je bio u zatočeništvu u Rusiji kao dio istraživačkog programa prije nego što je prešao u norveške vode. Moskva nikada nije odgovorila na optužbe o Hvaldimiru.

'To je apsolutno užasno', rekao je za NRK morski biolog Sebastian Strand, koji je radio s Marine Mindom. 'U petak je još bio u dobrom stanju, tako da moramo shvatiti što se ovdje moglo dogoditi.' Dodao je da na životinji nisu vidljive veće vanjske ozljede i da uzrok smrti nije jasan.