SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Šaljete nekome osjetljive dokumente? Pripazite na ove stvari

21.07.2024 u 19:08

Bionic
Reading

Donosimo šest lako izvedivih metode kojima možete smanjiti rizik od ugrožavanja osjetljivih podataka na internetu

Dani slanja dokumentacije poštom ili njezine ručne dostave kako bi se osigurala sigurna i sigurna isporuka osjetljivih datoteka su iza nas. Iako ne postoji jamstvo ili sigurna metoda dijeljenja datoteka na mreži, u nastavku su neki od najboljih savjeta za sigurnije dijeljenje osjetljivih informacija.

Ograničite pristup datotekama

Kada šaljete osjetljive datoteke putem interneta, razmišljajte o njima kao o povjerljivim dokumentima koji zahtijevaju stroge sigurnosne protokole. Većina usluga za dijeljenje datoteka nudi robusne postavke kontrole pristupa koje su ključne za zaštitu vaših podataka. Prema zadanim postavkama, dijeljene poveznice bilo kojem može dozvoliti pristup datoteci, što predstavlja značajan rizik ako se ta poveznica nenamjerno podijeli s neovlaštenim osobama. Da biste to ublažili, proaktivno prilagodite postavke na ograničen pristup određenim osobama. Dodijelite prava pristupa isključivo određenim adresama e-pošte ili registriranim korisnicima na platformi. To osigurava da samo provjerene osobe mogu pregledavati, uređivati ​​ili davati povratne informacije o vašim datotekama.

Također koristite napredna dopuštenja. Preciznije pilagodite korisnička dopuštenja određujući tko može preuzimati, uređivati ​​ili samo pregledavati datoteke. Time se sprječavaju neovlaštene izmjene i distribucija.

Također omogućite istek poveznice. Ovom metodom ograničavate razdoblje u kojem je poveznica dostupna, smanjujući mogućnost za neovlašten pristup.

Pratite aktivnost datoteke korištenjem značajke praćenja pristupa datotekama koja, zlu ne trebalo, stvara revizijski trag u sigurnosne svrhe.

Provođenjem ovih mjera stvarate digitalni ekvivalent sigurnog, zaključanog ormara za arhiviranje, osiguravajući da vaši osjetljivi fajlovi ostanu povjerljivi i samo u rukama onih kojima je namijenjeno da ih vide.

Redovito ažurirajte svoj softver

Ako vaš sustav nije siguran i zaštićen, vaše datoteke ne mogu ostati sigurne i zaštićene. Redovitim ažuriranjem softvera operativnog sustava i aplikacija koje koristite manja je vjerojatnost da ćete biti izloženi određenim ranjivostima. Ova praksa nije samo preporuka - ona je kritična komponenta snažne strategije kibernetičke sigurnosti.

Pokretanje zastarjelog softvera slično je ostavljanju vrata vaše digitalne kuće otključanim, piše Fox News. Poziva niz potencijalnih rizika, uključujuć infekcije zlonamjernim softverom koji se može proširiti vašom mrežom, oštećujući datoteke i kradući osjetljive informacije.

Koristite lozinku

Ako možete, štitite podijeljene podatke lozinkom. To je dodatni sloj zaštite za pristup vašoj datoteci. Zaštita lozinkom zahtijeva da svatko tko ima pristup primateljevom uređaju također zna lozinku za pristup vašoj datoteci. Razmislite o korištenju upravitelja zaporki za generiranje i pohranjivanje složenih zaporki.

Birajte pouzdane usluge dijeljenja datoteka

Kada je riječ o prijenosu osjetljivih podataka na mreži, integritet usluge dijeljenja datoteka koju koristite je najvažniji. Odabir uspostavljenih i pouzdanih platformi može značajno ublažiti rizik od neovlaštenog pristupa ili povrede podataka. Microsoft OneDrive je integriran sa sustavima Windows i Office 365 te pruža siguran i učinkovit način za pohranu i dijeljenje datoteka, s naprednim značajkama kao što je Personal Vault - za dodatni sloj zaštite.

Dropbox je pionir u pohrani u oblaku, te nudi značajke visoke razine sigurnosti, uključujući dvofaktorsku autentifikaciju i enkripciju datoteka, što ga čini dobrim izborom za osjetljive informacije.

Google Drive je poznat po jednostavnom korisničkom sučelju, a nudi robusne opcije dijeljenja i moćne alate za suradnju dok istovremeno osigurava da su vaši podaci zaštićeni vodećim sigurnosnim mjerama.

Enkriptirajte podatke

Ako kibernetički kriminalci presretnu datoteku koju šaljete mailom te koja je šifrirana, tada će im datoteka biti nečitljiva i beskorisna. Šifriranjem datoteka stvarate ogromnu barijeru koja čuva povjerljivost i integritet vaših podataka, osiguravajući da samo planirani primaoci mogu dešifrirati ono što im šaljete.

Omogućite provjeru u dva stupnja

U današnjem digitalnom svijetu zaštita osjetljivih datoteka tijekom mrežnog prijenosa je ključna stvar, a jedna od najučinkovitijih dostupnih sigurnosnih mjera je provjera u dva stupnja (2FA). Ovaj napredni sigurnosni protokol zahtijeva dva dokaza identiteta, čime se zaštita vaše digitalne imovine značajno poboljšava. Kada omogućite 2FA, prvo ćete unijeti svoje korisničko ime i lozinku, nakon čega kojih slijedi drugi oblik identifikacije, kao što je kôd poslan na vaš mobilni uređaj, otisak prsta ili prepoznavanje lica.

Za sigurnije iskustvo razmislite o upotrebi aplikacija za autentifikaciju koje generiraju kodove koji se stalno mijenjaju. Također je dobra ideja imati rezervne kodove ili sekundarni uređaj za autentifikaciju u slučaju da vaša primarna 2FA metoda nije dostupna. Uključivanje 2FA u vašu sigurnosnu rutinu osigurava da vaše osjetljive datoteke ostanu dobro zaštićene tijekom slanja mrežom.