NOVI SLUČAJ

Badel i Labud oglasili se nakon hakerskog napada

04.07.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Platforma HackManac, koja prati kibernetičke napade diljem svijeta, na platformi X objavila je u srijedu navečer da je izvršen hakerski napad na dvije velike hrvatske kompanije - Badel 1862 i Labud - od kojih se do 12. srpnja traži otkupnina. Obje tvrtke, koje su dio Meteor Grupe, potvrdile su nam da su bile žrtve hakerskog napada

'Badel 1862 je bio žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav. Samim time, vjerojatno je došlo do neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog pristupa poslovnim podacima i osobnim podacima (ime, prezime, kontakt podaci, radno mjesto) koji su uobičajeni dio takve dokumentacije .

U ovom trenutku ne možemo utvrditi je li kopirana i poslovna dokumentacija. Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize.

Badel 1862 postupa u skladu sa zakonskim obvezama te priprema odgovarajuće prijave koje će biti dostavljene nadležnim institucijama. Zaključno, želimo vas obavijestiti i da se svi poslovni procesi u Badel 1862 odvijaju neometano, u redovnom opsegu te nema nikakvih kašnjenja u ispunjavanju bilo kojih obveza društva Badel 1862', rekli su iz tvrtke za tportal.

Oglasili su se i iz Labuda, te potvrdili da su bili žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav.

'Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize. Obavještavamo i da se svi poslovni procesi u društvu Meteor Grupa - Labud odvijaju neometano i u redovnom opsegu poslovanja', rekli su za tportal.

Badel 1862 d.d. je hrvatska tvrtka za proizvodnju alkoholnih pića sa sjedištem u Zagrebu, a Labud je vodeći hrvatski proizvođač deterdženata i sredstava za čišćenje. Obje tvrtke dio su Meteor Grupe.

Napadi na hrvatske institucije i tvrtke

Ovo je još jedan u nizu napada na hrvatske institucije i tvrtke u protekla dva tjedna. Podsjetimo, prošle srijede izvršen je hakerski napad na financijske institucije (Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Hrvatsku narodnu banku, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačku burzu) za koju je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa NoName057(16).

Dan kasnije napadnut je i KBC Zagreb, a krivac je navodno zlogasna hakerska skupina LockBit, koja je bolnicu napala virusom LockBit 3.0; riječ je o vrlo opasnom ransomwareu koji hakeri koriste za krađu podataka, za što potom traže otkupninu. LockBit navodno od KBC-za traži otkupninu do 18. srpnja, no nije poznato o kojem iznosu se radi. Uz mete u Hrvatskoj napisali su 'dead on ping' što bi značilo da su pod hakerskim 'DDoS napadom'.

LockBit je objavio i kojim je sve informacijama bolničkog sustava navodno pristupio: medicinskoj dokumentaciji, pregledima i studijama pacijenata, doktorskim znanstvenim radovima, kirurgiji, podacima o organima i darivateljima, bankama organa i tkiva, podacima o zaposlenicima (adrese, brojevi telefona), pravnim dokumentima zaposlenika, podacima o donacijama i odnosima s privatnim tvrtkama, knjizi donacija i podacima o rezervama lijekova.