A I DALJE SU DUŽNICI

Samsung je prošle godine Microsoftu isplatio milijardu dolara

06.10.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Microsoft je u kolovozu odlučio pokrenuti sudski proces protiv Samsunga jer smatraju kako su im oni ostali dužni kakvih 6,9 milijuna dolara u kamatama. Softverski div je tada naveo kako njihova kupovina mobilnog odjela Nokije nije prekršila ugovor sa Samsungom vezan za plaćanje patentnih licenci, a u kojima je u prošloj godini južnokorejska kompanija morala isplatiti milijardu američkih dolara

'Uvjereni smo da je naš slučaj snažan te da ćemo biti uspješni. Istovremeno, Microsoft cijeni i poštuje dugogodišnje partnerstvo sa Samsungom te ga želi održavati i dalje', naveo je korporativni potpredsjednik i zamjenik glavnog savjetnika u Microsoftu na službenom blogu.

Prošli petak sud je i službeno otvorio slučaj te otkrio neke od detalja vezanih uz njega. Microsoft je na blogu naveo kako su slučaj pokrenuli iz dva razloga. Jedan je bio jednostavan zahtjev da sud riješi sporni ugovor sa Samsungom, a drugi razlog je bio potraživanje 6,9 milijuna dolara u odšteti zbog neplaćenih kamata iz prošle godine.


Kako navodi Microsoft, mjeseci mukotrpnih pregovora su 2011. godine doveli do potpisivanja ugovora vezanih uz patentne licence te poslovnu suradnju, koja je ciljala na razvoj i prodaju Windows pametnih telefona i tablet računala u Samsungovim 'radionicama'. Samsung smatra kako su kupovinom Nokijinog mobilnog odjela u Microsoftu prekršili ugovor te odustali od dalje isplate patentnih licenci.

Tužbu je moguće pročitati u nastavku: