PRITAJITE SE

Spriječite Graph Search da njuška po vašem Facebooku

13.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Korisnici Facebooka dijele se u dvije grupe - one koji žele podijeliti sve sa svima i one koji ipak žele svoj život dijeliti s odabranim društvom

Otkako je početkom godine predstavljen Facebook Graph Search, korisnici su postavili brojna pitanja vezana o tome što će se točno pojavljivati u rezultatima Graph Searcha i kako se 'sakriti' od tih pretraga.

Početkom srpnja, Facebook Graph Search i službeno je postao dostupan korisnicima. Prvo onima koji imaju aktiviran verziju English (US), a postupno će postati dostupan i za sve ostale. Tako možete pretražiti tko od prijatelja 'živi u Splitu i voli Sulejmana Veličanstvenog' ili vidjeti 'fotografije prijatelja iz Tunisa'.

To je, naravno, ponovno pokrenulo raspravu o tome što je točno dostupno drugim korisnicima Facebooka putem Graph Searcha, a što se 'može sakriti'.

Iako Graph Search može biti veoma koristan kad, recimo, tražite fotografije određenih korisnika ili određenih mjesta, isto tako može biti i savršeno sredstvo za uhođenje.

Kako biste izbjegli da se u rezultatima Graph Searcha pojavljuju stvari koje ne želite dijeliti sa širom javnosti, provjerite još jednom svoje postavke privatnosti.

Facebook podsjeća kako sami kontrolirate tko može pristupiti vašem profilu i što može vidjeti - od osobnih podataka preko vaših fotografija pa sve do vaših aktivnosti na Facebooku.

U svakom trenutku možete promijeniti postavke privatnosti za pojedinu fotografiju, objavu ili aktivnost. No imajte na umu da su naslovne fotografije uvijek javne i dostupne svima.

1. Zaštitite svoje prošle i buduće objave

Iako svaku objavu, fotografiju ili aktivnost možete prilagoditi za pojedinu publiku, Facebook vam daje mogućnost da odredite opće postavke za svoje objave.

U gornjem desnom uglu profila pronađite ikonu lokota i dobit ćete padajući meni u kojem su najvažnije postavke privatnosti.

Pod 'Who can see my stuff?' postoji nekoliko opcija. Želite li vidjeti kako vaš profil izgleda pojedinim prijateljima ili što je točno 'javno' na vašem profilu odaberite 'What do other people see on my timeline?'

Za ograničavanje dostupnosti budućih objava odaberite 'Who can see my future posts?'. Tamo možete odabrati između 'Friends', 'Friends except Acquaintances', 'Only Me', 'Custom' i 'Public'.

'Public' znači da će vaše objave biti dostupne svim korisnicima Facebooka, ali i kroz tražilice na internetu.

'Only Me' doslovno znači da ćete samo vi vidjeti tu objavu i nitko drugi. Čemu onda uopće objavljivati nešto?

Ostale postavke odnose se na to tko od vaših prijatelja može odnosno ne može vidjeti pojedinu objavu.

Kad već ograničavate tko će moći vidjeti vaše objave u budućnosti, pozabavite se i objavama iz prošlosti.

Uđite u 'Privacy Settings' na svom profilu i odaberite 'Limit Past Posts'. Tako ćete objave koje ste u prošlosti slučajno ili namjerno postavili kao 'Public' ili vidljive širem krugu ljudi, postati vidljive samo vašim prijateljima.

Ukoliko neke od objava ipak želite i dalje učiniti dostupnima cijelom svijetu, najbolje ih je naći na Timelineu i ručno postaviti na željenu razinu privatnosti.

2. Zaštitite se od tuđih objava

Iako vi u načelu nemate kontrolu nad onim što vaši prijatelji objavljuju (odnosilo se to na vas ili ne), možete spriječiti da se te objave pojavljuju na vašem zidu.

Jednostavno uđite u 'Activity Log' i potom iz izbornika s lijeve strane odaberite 'Timeline Review'. Ukoliko uključite 'Review' svaka objava u kojoj se vi spominjete (bez obzira odnosi li se na check-in, fotografiju, spominjanje u komentaru ili statusu) prvo će doći po vaše odobrenje i ukoliko ga ne dobije neće biti objavljena na vašem zidu.

To ne znači da neće biti objavljena na tuđem zidu i biti vidljiva drugim ljudima u pretrazi.

Ako ne želite biti 'tagirani' u nečijoj objavi ili na fotografiji, morat ćete 'tag' ukloniti ručno.

U 'Activity Logu' odaberite 'Posts you're Tagged in' i izbacit će vam se popis svih objava u kojima ste označeni. Uz svaku će biti oznaka i je li pojedina objava dopuštena na vašem Timelineu ili ne te tko može vidjeti tu objavu. Također, ovdje možete zatražiti uklanjanje oznake, no morat ćete navesti razlog zašto ne želite biti označeni u toj objavi.

Možda će vam jednostavnije biti kontaktirati osobu koja vas je označila u objavi i zamoliti je da ukloni tu oznaku.

To samo znači da više neće biti direktne veze između vašeg profila i dotične objave, ali ne i da će ta objava biti uklonjena s profila vašeg prijatelja.

3. Zaštitite se od tražilica

Ukoliko ne želite da se vaš Facebook profil pojavljuje u rezultatima na Googleu, jednostavno ga 'sakrijte'.

U 'Privacy Settings' odaberite 'Who can look me up?'. Tu određujete hoće li se vaše ime pojavljivati u rezultatima pretraživanja drugih korisnika Facebooka koji nisu vaši prijatelji, odnosno može li netko doći do vas ukoliko u Facebookovu tražilicu upiše vašu e-mail adresu i broj telefona.

Ako ne želite biti dostupni ljudima van vašeg kruga prijatelja odaberite 'Friends' kao postavku kod 'Who can look you up using the email address or phone number you provided?' i 'Who can look up your timeline by name?'.

Želite li izbjeći da se vaš profil pojavljuje među rezultatima drugih tražilica poput Googlea i Yahooa, odaberite opciju 'Do you want other search engines to link to your timeline?' i potom uklonite kvačicu sa 'Let other search engines link to your timeline'.

4. Uklonite nepoželjne informacije

Najveći izvor informacija za Facebookov Graph Search su vaše omiljene stranice na Facebooku. Dakle, vaši lajkovi su ono što Facebook posebno zanima.

Kako biste izbjegli da vas se povezuje s nekim stranicama za koje ne želite da se zna da ih pratite, morat ćete se poigrati u 'About' dijelu svog profila.

Pronađite dio koji želite 'sakriti' od očiju javnosti - igre, glazba, knjige, filmovi ili nešto drugo.

Kliknite na ikonicu olovke u desnom uglu pojedine kategorije i dobit ćete postavke privatnosti za taj dio vašeg profila.

Ponovno možete odabrati želite li s cijelim svijetom podijeliti da igrate Angry Birds ili će taj podatak biti samo vaša 'mala prljava tajna'.

Nastavite li prema kraju stranice pronaći ćete i kategoriju 'Likes' u kojoj možete postaviti razinu privatnosti za svaku od potkategorija koje se nude - interesi, aktivnosti, sportaši i sportovi, hrana, ili ostalo.

Automatski je postavljeno da su lajkovi vidljivi vašim prijateljima, no vi možete promijeniti te postavke. Jednostavno pored svake kategorije kliknite na ikonicu prijatelja i odaberite razinu privatnosti koja vama odgovara.

Iako promjene postavki privatnosti neće učiniti vaš profil u potpunosti nevidljivim vašim prijateljima, spriječit će druge korisnike da pretražuju vaš profil i dobivaju rezultate vezane uz vas u svojim pretragama.