VAŽNE PREPORUKE

Švedska objavila nove smjernice za izloženost djece ekranima: 'Predugo smo ovo dopuštali'

04.09.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Prema novim smjernicama švedskih zdravstvenih vlasti, djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala biti izložena ekranima, dok tinejdžeri ne bi smjeli provoditi više od tri sata dnevno pred ekranom. Smjernice također preporučuju roditeljima da ograniče upotrebu pametnih uređaja, ali i da budu svjesni vlastitog ponašanja kad su na mobitelima u prisustvu djece

Ovo je prvi put da je švedska javnozdravstvena organizacija Folkhälsomyndigheten donijela preporuke o regulaciji vremena provedenog pred ekranima za djecu i mlade. Djeci između dvije i pet godina vrijeme pred ekranom trebalo bi biti ograničeno na jedan sat dnevno, dok djeca od šest do 12 godina ne bi smjela provoditi više od dva sata dnevno pred ekranom. Tinejdžerima od 13 do 18 godina preporučuje se maksimalno tri sata.

Ove preporuke značajno smanjuju trenutni prosjek vremena provedenog pred ekranima među švedskom djecom i mladima. Procjenjuje se da djeca u dobi od devet do 12 godina u prosjeku provode četiri sata dnevno pred ekranom, a 17- i 18-godišnjaci više od sedam sati dnevno, ne računajući školske obaveze.

Negativni utjecaji ekrana na zdravlje

Ministar socijalnih poslova Jakob Forssmed upozorio je na negativne posljedice prekomjerne upotrebe digitalnih medija na zdravlje djece, uključujući pogoršanje sna i simptome depresije. 'Predugo smo dopuštali da ekrani i aplikacije kradu vrijeme i pažnju nauštrb onoga što znamo da je potrebno za dobrobit. Ove smjernice pružaju važnu podršku za zdraviju, svjesniju i odgovorniju upotrebu ekrana', rekao je Forssmed.

Preporučuje se i izbjegavanje ekrana prije spavanja te zabrana korištenja ekrana u spavaćim sobama tijekom noći. 'Zdravlje djece plaća cijenu za profit tehnoloških kompanija', istaknuo je Forssmed. Nove smjernice usmjerene su i na odrasle i na djecu, pružajući motivaciju i savjete kako se bolje nositi s ovim sveprisutnim problemom.