TEHNIČKI MUZEJ

U Zagrebu otvorena interaktivna izložba 'Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija'

24.05.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Interaktivnu izložbu 'Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija' svečano je otvorio 23. svibnja 2024. godine u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Gary Koren. Istovremeno, svečanost se po lokalnom vremenu odvila i u Izraelu, na Sveučilištu u Haifi koje je glavni partner na znanstvenoistraživačkom projektu UWIN – LABUST, iz programa Obzor Europa

Na otvorenju izložbe prisutne je u ime FER-a pozdravio prodekan za istraživanje i inovacije FER-a, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i direktorica Tehničkog muzeja Markita Franulić, a o cjelokupnom projektu govorili su voditelj Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije s FER-a, prof. dr. sc. Nikola Mišković i voditelj Laboratorija za podvodnu akustiku i navigaciju sa Sveučilišta u Haifi, prof. Roee Diamant.

U Izraelu je otvaranju izložbe sa strane Veleposlanstva Hrvatske prisustvovao Ivica Sertić, ministar savjetnik za poslove sigurnosti i konzularne poslove.

Izložba posjetiteljima omogućava da zarone u svijet podvodne robotike, autonomnih sustava i tehnologija i započnu putovanje kroz dubine mora i oceana. Ona predstavlja neke od inovacija koje su omogućile ljudima istraživanje i interakciju s tajnovitim podvodnim svijetom i njegovim stanovnicima. Od autonomnih brodova i ronilica, sve do najnovije inovativne istraživačke opreme, ova jedinstvena izložba prikazuje otkrića koja značajno unaprjeđuju naše razumijevanje podvodnog svijeta i revolucionariziraju pomorsku industriju.

Tim istraživača koji su izložbu osmislili i realizirali, pripremio je i zanimljivu interaktivnu aplikaciju koja nam otkriva čarobni svijet dubina, koja je dostupna na poveznici ovdje.

+Naša suradnja s Laboratorijem za podvodnu akustiku i navigaciju Sveučilišta u Haifi ključna je za unapređenje izvrsnosti FER-a u području podvodnog interneta stvari. Projekt 'UWIN-LABUST - ERA Chair in Internet of Underwater Things na LABUST', u sklopu kojega je ova izložba organizirana, označava značajnu prekretnicu u revoluciji našeg povezivanja s podvodnim svijetom. Osim toga, izložba 'Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija' pruža vitalnu platformu za predstavljanje naših inovacija i nadahnuće koje jača interes šire publike za znanost o moru', istaknuo je na otvorenju prof. Nikola Mišković.

'Bliska suradnja s Laboratorijem za podvodne sustave i tehnologije ključna je za napredak naših istraživačkih ciljeva. Horizon 2020 projekt 'UWIN-LABUST' predstavlja revolucionarnu priliku za redefiniranje paradigmi podvodne povezanosti i pogurati naše polje naprijed. Štoviše, izložba 'Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija' nudi neprocjenjivu priliku da podijelimo svoja otkrića s javnošću i potaknemo entuzijazam za podvodna istraživanja', izjavio je prof. Roee Diamant.

Izložba je ostvarena u suradnji Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) i Sveučilišta u Haifi, Zavoda za pomorske tehnologije, Laboratorija za podvodnu akustiku i navigaciju (ANL-Haifa), te podržana od strane zajedničkog Programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa Europske unije (UWIN-LABUST) te Hrvatsko-izraelskog znanstvenog istraživanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH (MZO) i izraelskog Ministarstvo inovacija, znanosti i tehnologije (MOST).