TEHNO NOVITETI

Umjetna inteligencija u svemu: Pogledajte što je novo Google predstavio

11.05.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Kompanija je na godišnjoj konferenciji predstavila nove mobilne uređaje i poboljšanja temeljena na umjetnoj inteligenciji

Google je prihvatio izazov i na I/O-u prikazao svoj odgovor OpenAI-ju i Microsoftu. Predstavljanje je bilo krcato najavama novih uređaja i značajki pogonjenih umjetnom inteligencijom koje stižu u njihove poznate usluge. Kompanija je prigrlila koncept generativnog računarstva, glasno se prozvavši 'liderom u području umjetne inteligencije'. Također je radosno 'uvalila' koncept umjetne inteligencije u skoro svaku uslugu koju nudi, uključujući telefone i tablet Pixel, koje je, među ostalim, najavila.

Ovo su sve stvari predstavljene na Googleovoj konferenciji I/O 2023.

Pixel Fold

Kompanija je predstavila svoj prvi preklopni telefon, Pixel Fold, premijski uređaj sa startnom cijenom od 1799 dolara. Riječ je o uređaju koji je tanji od Galaxy Z Folda4, a dolazi s velikim prednjim ekranom koji podsjeća na 'normalne' smartfone.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Kad ga rasklopite, dobit ćete 7,6-inčni OLED ekran za sve od filmova do multitaskinga. Prednarudžbe u SAD-u su aktivne, a ako korisnici zagrizu, za nagradu će dobiti besplatni Pixel Watch. Isporuka kreće u lipnju.

Pixel Tablet

Tablet koji je Google predstavio još tijekom prošlogodišnjeg I/O-a konačno je s nama. Pixel Tablet, čije prednarudžbe počinju danas te je, kao i preklopni Pixel, ograničen na nekoliko teritorija, isključujući Hrvatsku, u prodaju kreće 20. lipnja. Radi se o tabletu koji nije namijenjen za nošenje naokolo, već za korištenje u kuhinji ili dnevnoj sobi, jer se montira na bazu sa zvučnikom. Dok je spojen s bazom, ponaša se kao tradicionalni Googleov pametni zvučnik koji nudi kontrolu uređaja u kući.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Google je ojačao tablet nizom poboljšanih značajki i adaptiranih aplikacija. Pokreće ga Tensor G2, a dolazi sa sličnom količinom softvera kao i drugi uređaji Pixel. Nisu predstavljene nikakve dodatne periferije, poput olovke ili tipkovnice, što je, vjerujemo, dijelom zbog uštede, a dijelom zato što ga zamišljaju kao smart hub koji, eto, može poslužiti i kao standardni tablet.

Malo skuplji i malo bolji Pixel 7a

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Google svake godine predstavlja seriju A prošlogodišnjih uređaja. Ovogodišnji uređaj Pixel 7A malo je skuplji od prošlogodišnjeg, no dolazi s poboljšanim značajkama, poput ekrana s 90 Hz i bežičnog punjenja.

Kamere su također osvježene glavnim senzorom od 64 MP.

Pretraga dobiva odgovore u stilu chatbota

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Korisnici Googlea u SAD-u dobit će pristup eksperimentalnoj verziji internetske pretrage koja sadrži generator teksta u stilu ChatGPT-ja. Za neke upite tekst generiran umjetnom inteligencijom pojavit će se iznad uobičajenih reklama i poveznica, sumirajući informacije povučene iz različitih kutaka interneta. Naprimjer, ako ga pitate o električnim biciklima, Googleovi algoritmi ispisat će listu ključnih informacija vezanih uz skupljene recenzije.

Android dobiva poboljšanje u obliku umjetne inteligencije

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Googleove nadogradnje za Android, koje su više-manje u fokusu konferencije, došle su na red tek 80 minuta nakon početka videoprezentacije. Kao što su i svi pretpostavili, Google je odlučio objeručke prihvatiti koncept generativne umjetne inteligencije te je 'uvaliti' u što veći broj značajki novog OS-a. Dodali su nekoliko nadogradnji za zaštitu privatnosti, no fokus je uglavnom bio na kozmetičkim postavkama. Najatraktivnija značajka koju su Googleovi šefovi istaknuli vezana je uz pozadinske slike generirane uz pomoć umjetne inteligencije. Korisnici će pomoću nje moći mijenjati umjetničke stilove fotografija te iz slika i emojija stvarati interaktivne i pokretne pozadine.

Također, Google generativne značajke donosi u Bard, koji će se naseliti i u Android messages. Jedna od značajki korisnicima će omogućiti postavljanje pitanja direktno u razgovor i modificiranje sintakse kako bi se stvorio određeni ton poruke.

Generativni AI dolazi i u Workspace

Google ubacuje umjetnu inteligenciju u hrpu poznatih aplikacija, uključujući one iz Workspacea: Google Docs, Sheets i Slides. Duet AI for Workspace alat je koji koristi Googleov generativni AI da bi pisao opise posla, slagao kreativne članke ili automatski generirao tablice za praćenje određenih informacija. Alat također može samostalno složiti cijelu prezentaciju, predlažući tekst za slajdove ili instantno stvarajući zasebne vizualne dokumente poput fotografija. Radi se, piše Wired, o Googleovom odgovoru Microsoftovom 365 Copilotu, koji koristi neke od generativnih alata kompanije da bi Microsoftovom uredskom softveru dodao niz produktivnih i kreativnih nadogradnji. Googleove nadogradnje pogonjene umjetnom inteligencijom korisnicima će biti uskoro dostupne, kažu iz kompanije.

Magic Editor - umjetna inteligencija za fotografije

Googleov alat Magic Eraser dobit će nadogradnju. Njegovo novo ime bit će Magic Editor, a kompanija navodi da će biti riječ o pojednostavljenoj verziji Photoshopa. Korisnici mogu mijenjati skoro svaki aspekt fotografije, uključujući podešavanje osvjetljenja, micanje nepoželjnih elemenata u kadru, pa čak i micanja subjekta fotografije u druge dijelove slike.

Ovu uslugu Google opisuje kao 'metodu poboljšavanja fotografija', no očit je potencijal za uređivanje svih slika, a ne samo onih koje ste nedavno ulovili. Teško je zamisliti da se ovom metodom ne otvara Pandorina kutija uređivanja i manipulacije slikama, a kompanija još nije spomenula dodavanja vizualnih elemenata uz pomoću kojih se jasno može prepoznati je li riječ o autentičnoj slici ili nečemu što je generiralo računalo.