NOGOMET, LOTO, IZBORI...

Upoznajte zabavnu stranu matematike

16.04.2013 u 07:00

Bionic
Reading

2013. proglašena je svjetskom godinom matematike planeta Zemlje (MPE2013)

Ovom prigodom diljem svijeta mnoga matematička društva i organizacije za popularizaciju znanosti, udružuju se kako bi na zabavan i pristupačan način proširili svijest o ulozi matematike i statistike u razumijevanju izazova svijeta u kojem živimo.

MPE2013 ima četiri glavne teme:

planet kojeg otkrivamo,
planet koji podržava život,
planet kojeg su organizirali ljudi i
ugroženi planet.

Kako bi i Hrvatska proslavila godinu matematike, profesorica s PMF-a, dr. sc. Franka Miriam Brückler, osmislila je projekt koji će za početak posjetiti pet gradova. Uz pomoć partnera poput Francuskog instituta, udruge profesor Baltazar te tima ZEZ centra (Znanstveni edukativno-zabavni centar), koji se razvija u Zagrebu, Hrvatska će postati dio međunarodnog projekta UNESCO-a.

Kroz radionice i predavanja te mini-izložbu u atraktivnim prostorima Alliance Françaisea, stanovnici i posjetitelji Osijeka, Splita Zadra, Rijeke i Zagreba, na zanimljiv način će se upoznati s matematikom, ali i planetom na kojem živimo. Osijek će imati prilike učiti o povezanosti matematike s problemima i zanimljivostima našega planeta 24. i 25. travnja. U svibnju će projekt posjetiti Split, a u rujnu zagrebački Znanstveni piknik.

Znanstvena turneja trebala bi svoju petu etapu imati tijekom listopada u Rijeci, u kojoj će se također govoriti o temama kao što su 'Snjeguljica i sedam kristalnih sustava' te 'Kockanje, nogomet, kriminal i potresi'.

Dr. sc. Brückler će s kolegama kemičarima dr. sc. Vladimirom Stilinovićem, dr. sc. Krešimirom Molčanovom, te Igorom Huskićem objasniti brojne pojmove i teme iz svakodnevnog života kao što su izborni sustavi, privlačnost nogometa i sistem igranja lota kako bi svim generacijama približila matematiku i pokazala koliko je znanost zabavna i korisna. Posebna gošća tijekom zagrebačkog dijela projekta bit će prof. Mireille Chaleyat-Maurel sa Sveučilišta Paris-Descartes.

Više o programu saznajte na ovoj stranici.