NOVI PROGRAM

Uređaji s Androidom postat će dugotrajniji, pogledajte zašto

25.10.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Google je potiho uveo velike promjene koje bi trebale omogućiti produljenje podrške do sedam godina, koliko nude za serije pametnih telefona Pixel 8 i 9

Dugovječnost softverskih nadogradnji za uređaje s operativnim sustavom Android oduvijek je bila problem, iako se situacija s vremenom popravljala.

Google je potiho uveo velike promjene koje bi trebale omogućiti produljenje podrške do sedam godina, koliko nude za serije pametnih telefona Pixel 8 i 9. Novi industrijski standard preuzeo je i Samsung za pojedine svoje modele iz serije Galaxy.

Jedna od primarnih prepreka za dugoročnu softversku podršku na Androidu bili su čipovi. Naime, proizvođač bi često pružao podršku za čip samo nekoliko godina, a Google je zahtijevao ažurirani softver dobavljača sa svakim novim ažuriranjem Androida.

Google je prije nekog vremena počeo zamrzavati ovaj zahtjev kao dio programa GRF (Google Requirements Freeze), omogućujući certifikaciju za nekoliko godina softverskih nadogradnji bez promjene ažuriranja softvera dobavljača. Ali, to je omogućilo samo tri godine ažuriranja prije nego što bi se stvari zakomplicirale.

Mogući problemi

Zbog toga su ranije ove godine uveli program Longevity GRF, osmišljen kako bi proizvođačima Androida olakšao dugoročnu podršku.

Taj program omogućuje proizvođačima Androida nastavak korištenja tog originalnog softvera dobavljača za do sedam ažuriranja, umjesto samo tri.

Međutim, te će tvrtke i dalje morati nadograđivati Linux kernel najmanje svake tri godine, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga.

Iako će omogućiti dulju softversku podršku, moguće je kako će zbog ovog poteza pojedini uređaji ostati bez pojedinih značajki.

Primjerice, 2G prekidač za Android 12 i API za svjetlinu svjetiljke za Android 13 traže softversku nadogradnju dobavljača kako bi funkcionirali, čak i ako je Android ažuriran.

Qualcommov novi čip Snapdragon 8 Elite je navodno prvi podržan u programu Longevity GRF, piše 9 to 5 Google.