USLIJED PRESUDE GOOGLEU

Xbox će od sljedećeg mjeseca prodavati igre izravno u Android aplikaciji

11.10.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Microsoft iskorištava odluku američkog suda koja prisiljava Google da otvori Android za trgovine trećih strana

Microsoft planira ažurirati svoju Xbox mobilnu aplikaciju na Androidu kako bi korisnicima iz SAD-a već idućeg mjeseca omogućio kupnju i igranje Xbox igara na svojim mobilnim uređajima. Nakon presude američkog suda ranije ovog tjedna koja prisiljava Google da prestane zahtijevati Google Play naplatu za aplikacije u Trgovini Play 1. studenoga, Microsoft je spreman iskoristiti prednosti promjena.

“Presuda suda o otvaranju Googleove mobilne trgovine u SAD-u omogućit će više izbora i fleksibilnosti,' kaže'predsjednica Xboxa Sarah Bond u objavi na X. 'Naša misija je omogućiti većem broju igrača da igraju na više uređaja pa stoga najavljujemo da će počevši od studenog igrači moći igrati i kupovati Xbox igre izravno iz aplikacije Xbox na Androidu.'

Googleova trgovina aplikacija za Android nezakonit je monopol, a pretraživačkom je divu naređeno da otvori Play Store konkurenciji na tri godine. To znači da više ne prisiljava programere da koriste vlastitu Google Play naplatu nakon što je porota utvrdila da je Google nezakonito povezao svoj sustav plaćanja sa svojom trgovinom aplikacija. Google će također morati distribuirati konkurentske trgovine aplikacija trećih strana unutar Google Playa, piše Verge.

Podrška za kupnju u Xbox trgovini izravno u mobilnoj Android aplikaciji omogućit će Microsoftu da slobodno prodaje Xbox igre na Android uređajima, a integrirane značajke Xbox Cloud Gaminga znače da će ljudi moći odmah prenositi igre na svoje uređaje nakon što ih kupe.

Ipak, nije odmah jasno zašto Microsoft već ne može omogućiti kupnju igara za Xbox unutar svoje mobilne aplikacije za Android. Igre možete kupiti sa Steama ili PlayStation Storea na mobilnim uređajima, tako da je Microsoft tu već dugo iznimka.

Zasebno, Microsoft također radi na Xbox mobilnoj trgovini temeljenoj na pregledniku koju je prvotno planirao pokrenuti u srpnju. Trgovina će se na kraju usredotočiti na mobilne igre prve strane iz raznih Microsoftovih studija, ali u početku će sadržavati ponude i artikle unutar igre. Microsoft je u kolovozu rekao da je testiranje započelo na web-baziranoj mobilnoj trgovini i da 'posao dobro napreduje i imat ćemo još toga za podijeliti u budućnosti.'