bitka za tražilice

Povijesna odluka: Amerikanci su odlučili razbiti diva koja ima 'monopol na internet'

09.10.2024 u 19:05

Bionic
Reading

Nakon što je savezni sudac presudio da je Google prekršio zakone o tržišnom natjecanju sa svojom dominantnom tražilicom, američki tužitelji predlažu niz mjera koje bi mogle u potpunosti preoblikovati ne samo poslovanje ovog tehnološkog giganta već i širu IT industriju

Slučaj protiv Googlea označava jedan od najznačajnijih pokušaja američke vlade da suzbije monopolističku praksu jedne od najvećih tehnoloških kompanija. U svojoj presudi, okružni sudac Amit Mehta presudio je da je Google, kroz ugovore koji su ga činili zadanim pretraživačem na platformama kao što su Appleov iPhone i drugi uređaji, nelegalno održavao svoj monopol na tržištu pretraživanja.

'Google je monopolist i djelovao je kao takav kako bi održao svoj monopol', napisao je Mehta u presudi koja broji gotovo 300 stranica. Ova presuda predstavlja najveću pobjedu protiv tehnološkog monopola od slučaja protiv Microsofta 1990-ih, kada je ta tvrtka bila suočena s mogućnošću podjele, piše Business Insider.

Predložene mjere i moguće posljedice

Tužitelji sada predlažu niz mjera koje bi mogle drastično promijeniti način na koji Google posluje. Jedna od ključnih mjera uključuje razdvajanje Googleovih osnovnih poslovanja, uključujući tražilicu. Ovo bi moglo dovesti do podjele kompanije i omogućiti manji monopolistički utjecaj na tržištu. Takav potez, ako preživi neizbježne pravne bitke, mogao bi rezultirati najvećim restrukturiranjem unutar tehnološkog sektora u posljednjim desetljećima.

Druga ključna mjera tiče se ograničavanja ugovora koji čine Google zadanim pretraživačem na uređajima kao što su iPhone i drugi pametni telefoni. Apple, koji zarađuje milijarde dolara zahvaljujući Googleovim plaćanjima za tu pogodnost, također bi mogao biti pogođen ovom promjenom. Ograničavanje ili zabrana ovih ugovora mogla bi otvoriti vrata za druge konkurente na tržištu pretraživanja, poput Microsoftovog Binga ili DuckDuckGoa.

Jedan od najzanimljivijih prijedloga je zahtjev da Google dijeli podatke koji su ključni za njegovu tražilicu putem aplikacijskog programskog sučelja (API). Ovaj API bi omogućio drugim tvrtkama pristup informacijama koje Google koristi za rangiranje pretraga i prikaz rezultata. Iako nije jasno kako bi takav API funkcionirao, uključujući može li Google naplaćivati njegovu upotrebu, ovo bi moglo oslabiti Googleovu konkurentsku prednost na tržištu pretraživanja.

Također, tužitelji razmatraju prijedloge koji bi spriječili Google da koristi svoje druge proizvode, poput Chromea i Androida, za promociju vlastite tražilice na štetu konkurencije. Ovo bi moglo pomoći drugim pretraživačima da dobiju veći udio na tržištu, gdje Google trenutno dominira s više od 90 posto udjela.

Zaštita podataka i umjetna inteligencija

Jedan od prijedloga koji odražava rastuću zabrinutost oko privatnosti podataka uključuje mogućnost da web stranice izaberu da se njihov sadržaj ne koristi za treniranje Googleovih modela umjetne inteligencije (AI) ili da se ne prikazuje u rezultatima pretrage vezanim uz AI. Ovaj prijedlog dolazi u trenutku kada sve više tvrtki i potrošača izražava zabrinutost zbog toga kako se njihovi podaci koriste za treniranje naprednih AI modela.

Uz to, tužitelji su predložili uvođenje ograničenja na oglase u pretraživanju, što bi moglo smanjiti Googleov prihod od oglašavanja, koji čini značajan dio njegovih ukupnih prihoda. Ova mjera ima za cilj zaštititi konkurenciju i spriječiti zloupotrebu Googleovog dominantnog položaja u oglašivačkom segmentu.

Googleov odgovor

Google se snažno protivi ovim prijedlozima, a Lee-Anne Mulholland, potpredsjednica za regulatorna pitanja, nazvala je ovaj slučaj primjerom 'pretjeranog djelovanja vlade'. U svojoj javnoj izjavi navela je da bi predložene mjere mogle povećati cijenu uređaja i narušiti konkurenciju između Google Playa i Appleove trgovine aplikacija. Također je upozorila da bi ovi potezi mogli imati šire posljedice za druge industrije i proizvode.

'Čini se da vlada provodi sveobuhvatan plan koji će utjecati na brojne industrije i proizvode', napisala je Mulholland. Predstavnik tvrtke odbio je dati daljnje komentare.

Što slijedi?

Nijedan od prijedloga još nije konačan. Tužitelji će sudu sljedeći mjesec podnijeti prijedlog konačne presude, a njezina revizija očekuje se u ožujku iduće godine. Okružni sudac Mehta odlučit će hoće li provesti promjene koje tužitelji predlažu. Međutim, Google je najavio da planira uložiti žalbu na presudu, što bi moglo odgoditi provođenje bilo kakvih mjera.

Ako tužitelji uspiju u svojoj namjeri, slučaj bi mogao postati prekretnica u dugogodišnjoj borbi protiv monopola unutar tehnološkog sektora. Ova presuda već sada služi kao upozorenje za druge velike tehnološke kompanije koje su bile predmetom antitrustovnih istraga.

Slučaj protiv Googlea mogao bi imati široke posljedice ne samo za tehnološku industriju, već i za potrošače diljem svijeta. Konačne odluke mogle bi u potpunosti promijeniti način na koji koristimo internet i pristupamo informacijama.