SPRIJEČITE NA VRIJEME

Google uskoro počinje s brisanjem ovih računa na Gmailu: Kako 'spasiti' svoj

13.09.2024 u 19:40

Bionic
Reading

Google u prosincu počinje brisati neaktivne Gmail račune, što bi moglo utjecati na milijune korisnika širom svijeta. Ako ne želite da vaš račun bude među onima koji će biti trajno obrisani, važno je poduzeti određene korake kako biste ga zaštitili

Google je objavio da će od prosinca 2024. početi brisati Gmail račune koji su bili neaktivni najmanje dvije godine. Cilj ove odluke je poboljšati sigurnost i smanjiti rizik od zloupotrebe neaktivnih računa koji bi mogli biti meta hakera. Ovi računi često imaju slabije lozinke, ne koriste višestruku autentifikaciju i sadrže stare podatke koji bi mogli ugroziti sigurnost korisnika.

Kako možete spriječiti brisanje svog Gmail računa?

Ako ne želite izgubiti pristup svom Gmail računu, Google preporučuje sljedeće korake:

Redovito se prijavljujte na svoj račun: Najjednostavniji način da zadržite svoj Gmail račun aktivnim jest redovito se prijavljivati. Preporučuje se prijavljivanje barem jednom svakih nekoliko mjeseci kako bi se pokazalo da je račun aktivan.

Koristite Googleove usluge povezane s računom: Osim prijave, aktivnost na bilo kojoj Googleovoj usluzi, kao što su Google Drive, Google Photos, YouTube ili Google Search, također će zadržati vaš račun aktivnim. Svaka interakcija s ovim uslugama potvrđuje Googleu da koristite svoj račun.

Provjerite i ažurirajte sigurnosne postavke: Osigurajte da su sigurnosne postavke vašeg Gmail računa ažurirane. Dodajte oporavak e-mail adrese ili telefonski broj te omogućite višestruku autentifikaciju kako biste povećali sigurnost svog računa.

Što će se dogoditi ako vaš račun bude obrisan?

Ako vaš račun bude označen kao neaktivan, izgubit ćete sve e-mailove, kontakte, fotografije i druge podatke povezane s računom. Nakon brisanja, povrat podataka neće biti moguć, stoga je važno poduzeti korake da zaštitite svoj račun.

Googleova odluka o brisanju neaktivnih računa naglašava važnost redovite upotrebe računa i održavanja sigurnosnih postavki kako bi se spriječila moguća zloupotreba. Ako niste sigurni kada ste posljednji put koristili svoj Gmail račun, prijavite se već danas i osigurajte da ostane aktivan i zaštićen.

Kako do pristupnih podataka?

Ako ste zaboravili svoje pristupne podatke, Google ima postupak oporavka računa koji vam može pomoći. Proces započinje unosom telefonskog broja ili e-mail adrese za oporavak koja je povezana s vašim računom. Iako se može činiti beznadnim pokušati se sjetiti ovih podataka ako ih niste koristili barem dvije godine, iskustva korisnika pokazuju da dugogodišnje povezane e-mail adrese i brojevi telefona u devet od deset slučajeva pomažu u oporavku računa. Naravno, to podrazumijeva da ste prethodno aktivirali opcije za oporavak računa.

Nakon unosa podataka, Google će vam poslati verifikacijski kod na odabrani e-mail ili telefonski broj i prikazati informacije o svim povezanim računima.

Što ako ne znate lozinku?

Ako uspijete pronaći podatke o davno zaboravljenom računu, možete pokušati ponovno se prijaviti, ali putem opcije 'zaboravljena lozinka'. Tada slijedi novi krug verifikacijskih kodova koji vam omogućuju da postavite novu lozinku za račun.

Korisnici koji su aktivirali Googleov Napredni zaštitni program (Advanced Protection Program) morat će proći kroz više provjera i postupak oporavka može trajati dulje, ali je malo vjerojatno da bi ovakvi računi bili neaktivni i zaboravljeni.

Ovi koraci su ključni za održavanje vašeg Google računa sigurnim i aktivnim, čak i ako su prošle godine otkad ste ga zadnji put koristili. Koristeći upravitelje lozinki i redovito ažurirajući sigurnosne postavke, možete se osigurati da vaš račun bude dostupan kad god ga zatrebate.