NOVI POČETAK

WeWork više nije u stečaju, na čelo došao veteran svijeta nekretnina

13.06.2024 u 08:00

Bionic
Reading

John Santora je postao četvrti stalni izvršni direktor WeWorka u pet godina nakon neuspjele inicijalne javne ponude tvrtke 2019. godine i naknadnog restrukturiranja

WeWork, tvrtka za dijeljenje uredskog prostora koja je (prema procjenama) u jednom trenutku vrijedila 47 milijardi američkih dolara, više nije u stečaju.

Njezin glavni izvršni direktor postao je John Santora, dosadašnji direktor tvrtke Cushman & Wakefield gdje je proveo 40 godina.

WeWork je u studenom prošle godine podnio zahtjev za stečaj s preustrojem, s ukupnim obvezama od 18,65 milijardi dolara i imovinom od 15,06 milijardi. Pandemija koronavirusa uzročnika bolesti covid-19, koja je dovela do porasta slobodnih radnih mjesta, zajedno s ekonomskim padom i oštrim padom tehnoloških procjena, pridonijela je problemima WeWorka.

Santora je postao četvrti stalni izvršni direktor WeWorka u pet godina nakon neuspjele inicijalne javne ponude tvrtke 2019. godine i naknadnog restrukturiranja. Zamijenio je Davida Tolleyja, koji je preuzeo funkciju privremenog izvršnog direktora u svibnju 2023. prije nego što je imenovan za redovnog u listopadu.

Tijekom njegovog kratkog mandata pokrenut je stečaj s preustrojem. Tvrtka je od tada ponovno pregovarala o više od 190 ugovora o najmu i napustila više od 170 neprofitabilnih lokacija. Imenovan je i novi odbor, u kojem je Anant Yardi, izvršni direktori softverske tvrtke za upravljanje imovinom Yardi Systems, između ostalih.

Prvotno ciljani datum za izlazak iz stečaja bio je 31. svibnja. Smanjenje WeWorkovog portfelja nekretnina smanjilo je godišnje troškove za više od 800 milijuna dolara, a tvrtka je također osigurala 400 milijuna dolara dodatnog kapitala. Njihov portfelj sad uključuje oko 4,1 milijun kvadratnih metara poslovnog prostora na 600 lokacija u 37 država.

WeWork su 2010. osnovali Adam Neumann i Miguel McKelvey. Neumann je vodio tvrtku kroz godine povijesnog rasta i velikih rundi financiranja. Smijenjen je 2019. ubrzo nakon što je objavljen WeWorkov prospekt za javnu ponudu dionica. Tvrtka je na kraju izašla na burzu 2021. putem tvrtke za akviziciju posebne namjene (SPAC), prije nego što su dioničari izbrisani dvije godine kasnije, piše CNBC.