NA POJEDINIM UREĐAJIMA

WhatsApp stigao i na popularnu Nokiju, evo detalja

23.07.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Operativni sustav za obične mobitele, namijenjen primarno tržištima u razvoju, dobio je izdanje popularne aplikacije koje podržava njene ključne značajke

KaiOS, operativni sustav za obične mobitele poput prošlogodišnjeg reizdanja Nokije 8110, napokon je dobio službenu inačicu aplikacije WhatsApp.

Podržava pozive i poruke te enkripciju od pošiljatelja do primatelja. Moguće ju je preuzeti iz trgovine aplikacijama KaiStore za uređaje s 256 ili 512 MB RAM-a, a na odabranim modelima koji će stići na tržište u trećem tromjesječju ove godine bit će i predinstalirana.

WhatsApp je postupno dolazio na odabrane uređaje s podrškom za KaiOS tijekom protekle godine. U rujnu su tako stigli na uređaje JioPhone, a na Nokiju 8110 u travnju (ali samo u Indiji). Sad je ta aplikacija dostupna za ukupno sedam uređaja: Cat B35, Doro 7060, JioPhone (Reliance Jio), JioPhone 2 (Reliance Jio), MTN Smart, Nokia 8110 (HMD Global) i Orange Sanza.

  • +5
Nokia 8110 4g slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Na zapadnim tržištima takve se uređaje obično prodaje ljudima koji ne žele imati posla s modernim aplikacijama. Ali, na tržištima u razvoju oni su cjenovno pristupačniji nego smartfoni, jednostavniji i baterija im dulje traje.

KaiOS je nastao kao nasljednik Firefox OS-a nakon što su u Firefoxu odustali od razvoja vlastitog operativnog sustava. Od tada je u njega uložio Google pa je početkom godine dobio podršku za glasovno tipkanje za digitalnog osobnog pomoćnika Assistanta, piše Verge.