'SVEUČILIŠTE UNUTAR SVEUČILIŠTA'

150. rođendan Filozofskog fakulteta: Došli Tomašević, Raspudići, Milanovićev izaslanik...

19.10.2024 u 22:53

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću u subotu je obilježena 150. obljetnica zagrebačkog Filozofskoga fakulteta, a dekan Domagoj Tončinić tom je prigodom kazao kako je u stoljeće i pol Fakultet izgradio status najveće i najvažnije ustanove za studij društvenih i humanističkih znanosti u Hrvatskoj.

Svršeni studenti naraštajima su preuzimali najodgovornije uloge u društvu i kroz akademski i kulturni rad te društveni i politički angažman sudjelovali u oblikovanju boljega društva i perspektivnije budućnosti, naglasio je Tončinić.

Podsjetio je da Filozofski fakultet objedinjuje društvene i humanističke znanosti s ukupno 11 znanstvenih polja, te kazao da je tijekom povijesti bio rasadnik brojnih studija na Zagrebačkom i drugim sveučilištima u Hrvatskoj.

Danas je Filozofski fakultet organiziran u 23 odsjeka sa 130 katedri, 15 znanstvenih i nastavnih centara, tri inozemna kulturna centra i Knjižnicu - najveću u Republici Hrvatskoj nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice kao i Arhiv.

Istraživači Filozofskog fakulteta objavili su tijekom prošle akademske godine 672 znanstvena rada najviše kategorije, 142 poglavlja u knjigama te 47 domaćih i međunarodnih knjiga. Također, nastavnici su dobili 24 nagrade, među kojima su čak dvije Nagrade grada Zagreba, Državna nagrada za znanost, kao i nekoliko uglednih međunarodnih nagrada i priznanja.

Što je manje poznato, kazao je Tončinić, Filozofski fakultet je otvorio novo poglavlje u povijesti hrvatskih humanističkih i društvenih znanosti i ušao u svijet inovacija. Nakon uspješnih nastupa na međunarodnim izložbama inovacija 2021-2024 osvojio je pet zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje.

Na prijediplomskom i diplomskom stupnju trenutačno studira 5.211 studenata, a na doktorskom stupnju 216 doktoranada.

  • +4
150. rođendan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Izaslanik Predsjednika Republike Zdravko Zima čestitao je Fakultetu i naglasio važnost kritičkog mišljenja osobito u posljednjih tridesetak godina kad se odnos prema znanju promijenio i kad je „bitno razlučiti žito od kukolja“.

U ime predsjednika Vlade uzvanike svečane akademije je pozdravila državna tajnica u Ministarstvu znanosti obrazovanja i mladih Iva Ivanković. Ona je kazala da Filozofski fakultet svojim radom, istraživanjima i nastavom predstavlja sami vrh hrvatskog znanstvenog prostora i to ne samo hrvatskog nego i europskog, ali za Filozofski fakultet je posebno važna kultura kritičkog promišljanja i kultura ustanove uopće.

Lakušić: Misija fakulteta temeljena na slobodnoj misli i društvenoj odgovornosti

Rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić kazao je da je misija Filozofskog fakulteta temeljena na slobodnoj misli, akademskoj izvrsnosti i društvenoj odgovornosti.

Filozofski fakultet je imao i imat će ulogu kritičkog sagledavanja društva, te je propitivao aktualne događanja, često izazivajući pogrešne reakcije pojedinih dijelova društva, pokretao promjenu u društvu i dovodio u pitanje dominantne narative, kazao je Lakušić i dodao da se kod takve uloge „uvijek mora voditi računa da su vam namjere poštene“.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je čestitao Fakultetu i kazao da je s gotovo šest tisuća studenata koji trenutno studiraju, Filozofski fakultet „sveučilište unutar sveučilišta“ te da je sve što na Fakultetu rade važno ne samo za Zagreb kao grad nego i za državu u cjelini.

Nakon izvješća dekana o radu Filozofskoga fakulteta, dodijeljeno je 11 zahvalnica institucijama iz akademskog svijeta koje su povezane s Filozofskim fakultetom. Obljetnica će se nastaviti obilježavati organizacijom niza događanja, rečeno je.