opasno po život

Alarmantno na Jamajci: Razorni uragan s vjetrovima brzine 225 km/h obrušio se na otok

03.07.2024 u 20:50

Bionic
Reading

Uragan Beryl u srijedu je udario karipski otok Jamajku razornom kombinacijom 'po život opasnih olujnih udara' i destruktivnih vjetrova. Oluja je jedna od najjačih koja je pogodila Jamajku u više od 15 godina.

Beryl je trenutno uragan četvrte kategorije s trajnim brzinama vjetra od 225 kilometara na sat. Opasni uragan nalazi se oko 70 kilometara južno od Kingstona na Jamajci i kreće se u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 30 kilometara na sat.

Uraganski vjetrovi Beryla protežu se prema van do 70 kilometara od središta, a vjetrovi tropske oluje dosežu udaljenost od 450 kilometara od središta oluje. Uvjeti uragana počeli su dosezati najjužnije obale Jamajke i očekuje se da će se proširiti na veći dio zemlje - osobito južni dio - tijekom sljedećih nekoliko sati.

Vlada Jamajke rasporedit će sigurnosne snage kako bi pomogla u održavanju javnog reda i pomoći u pružanju pomoći u slučaju katastrofe nakon uragana Beryl, rekao je premijer Andrew Holness u video izjavi u srijedu.

Uragan sa sobom nosi razorne vjetrove, a oluja će također osloboditi obilne padaline koje bi mogle izazvati odronjavanje blata na višim terenima u zemlji i raširenije bujične poplave.

'Sigurnosne snage razvile su strateške planove za suzbijanje svake potencijalne prijetnje pljačkom ili bilo kojim drugim oportunističkim zločinima tijekom ovog razdoblja', rekao je Holness.

Samo su dva uragana stigla do Jamajke u posljednjih 40 godina: Sandy 2012. i Gilbert 1988. Nijedan jak uragan kao što je Beryl nije se ni približio obalama Jamajke otkad je Dean — uragan četvrte kategorije — prošao južno od otoka 2007. godine.

Predviđa se da će se Beryl nastaviti napredovati južno od Jamajke do srijede navečer i ostati veliki uragan - barem treće kategorije - cijelo vrijeme.

Do sada je od posljedica uragana najmanje sedam ljudi poginulo. Otok Carriacou u Grenadi "sravnjen je s zemljom" za pola sata, rekao je premijer.

  • +4
Uragan Beryl Izvor: Profimedia / Autor: Matthew Dominick/NASA / Zuma Press / Profimedia

Očekuje se da će oluja zahvatiti Kajmanske otoke u noći sa srijede na četvrtak. Upozorenje na uragan također je sada na snazi ​​za dio meksičkog poluotoka Yucatan.

Uragan Beryl je najraniji zabilježen uragan pete kategoriji na Atlantiku. Od tada se spustio u četvrtu kategoriju, što je i dalje izrazito silovita i snažna oluja.

Nenormalno tople oceanske vode koje su omogućile brzo intenziviranje Beryla pokazuju da će ova sezona uragana biti daleko od normalne u svijetu koji se ubrzano zagrijava zbog zagađenja izazvanog korištenjem fosilnih goriva, piše CNN.