KATASTROFALNA OLUJA

Užas na Karibima: Uragan Beryl izbrisao neke otoke s lica zemlje, Jamajka strepi od najgoreg scenarija

02.07.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Uragan Beryl, najjači uragan u povijesti koji je prošao kroz južne Otoke Windward na istočnoj obali Karipskog mora, prerastao je u potencijalno katastrofalnu oluju 5. kategorije. Nakon što je u ponedjeljak najmanje jedna osoba pronađena mrtva, a nekoliko karipskih otoka gotovo je sravnjeno sa zemljom, oluja napreduje prema najnaseljenijem od njih - Jamajci

Očekuje se da će oluja donijeti po život opasne vjetrove i olujne valove na Jamajku u srijedu i pogoditi Kajmanske otoke u četvrtak, javlja CNN.

Vjetrovi jačine tropske oluje očekuju se na Jamajci početkom dana u srijedu. Olujni val mogao bi podići razine vode za čak metar do metar i 65 centimetara iznad normalne razine plime.

Pod upozorenjem za tropsku oluju su i južna obala Haitija te Dominikanske Republike.

U roku od tek nekoliko minuta oluja je u ponedjeljak protutnjala kroz Grenadu, uništila zgrade, presjekla telekomunikacije i napajanje električnom energijom.

Premijer Dickon Mitchell rekao je kako je Carriacou, jedan od južnih otoka Grenade, doslovno sravnjen sa zemljom u roku od pola sata.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 11Alive

Susjedna država Sveti Vincent i Grenadini nastradala je sljedeća. Tamo je jedna osoba umrla, a dijelovi otoka, uključujući bolnice, nemaju struje, dok su drugi bez vode, kaže premijer Ralph Gonzales. Na jednom od otoka po imenu Union uništeno je 99 posto kuća.

Američki centar za uragane procjenjuje da će uragan u narednim danima mijenjati jačinu, no očekuju da će ostati izuzetno opasan, u kategoriji 3 ili većoj. Čak i ako oslabi do Jamajke, imat će značajan utjecaj.

Stručnjaje posebno brine da je ovo tek druga atlantska oluja takve snage zabilježena u srpnju, a uzrok tome su izrazito tople oceanske vode pogonjene zagađenjem fosilnim gorivima koje zagrijava planet.

  • +8
Uragan Beryl Izvor: EPA / Autor: BARBADOS GOVERNMENT HANDOUT

Olujom je pogođeno i gospodarstvo brojnih zemalja u regiji, poput Barbadosa, čija industrija ribarstva je ekstremno pogođena oštećenjem velikog broja ribarskih plovila. Premijeka Mia Amor Mottley potvrdila je da je najmanje 20 ribarskih brodova potonulo.

Da bi stvar bila gora, na Barbadosu je prethodnog vikenda završeno Svjetsko prvenstvo u kriketu, a veliki broj igrača i navijača raznih reprezentacija - među ostalima, Indije koja je osvojila turnir - ostalo je blokirano na Barbadosu jer je zračna luka Grantley Adams morala prestati s radom.